Omid Kokabee
© Privéfoto

Iraanse gewetensgevangene Omid Kokabee voorwaardelijk vrij

De Iraanse natuurkundige Omid Kokabee (33) is voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zat een gevangenisstraf van tien jaar uit. Amnesty beschouwde Kokabee als een gewetensgevangene, omdat hij tijdens zijn verzet nooit geweld heeft gebruikt.

In 2011 werd Kokabee opgepakt omdat hij verdacht werd van ‘het samenspannen tegen de nationale veiligheid’. Later werd hij beschuldigd van ‘het communiceren met de vijandige regering van de Verenigde Staten’ en ‘het maken van illegale en onrechtmatige winst’. In werkelijkheid werd Kokabee veroordeeld omdat hij weigerde mee te werken aan militaire projecten in Iran en om zijn legale banden met buitenlandse academische instellingen.

Sinds kort kunnen rechters in Iran gevangenen die tot maximaal tien jaar gevangenisstraf zijn veroordeeld en al twee derde van hun straf hebben uitgezeten, voorwaardelijk vrij laten. Op basis hiervan  is de natuurkundige vrijgelaten. Amnesty blijft actievoeren voor zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Nierkanker

Kokabee was sinds april 2016 op verlof om behandeld te worden voor nierkanker. Vijf jaar lang gaf hij aan last te hebben van zijn nier en maag, waarop de gevangenisdokters hem slechts pijnstillers gaven. Nadat in november 2015 uiteindelijk nierkanker werd ontdekt, duurde het ruim vier maanden voor hij toestemming kreeg voor een MRI-scan. Kokabee’s nier moest verwijderd worden. Dat had wellicht voorkomen kunnen worden als hem eerder toegang tot medische zorg was verleend.

Onlangs bracht Amnesty een rapport uit over het gebrek aan medische zorg in Iraanse gevangenissen. Omid Kokabee was een van de politieke gevangenen die in het rapport voorkwam. Meer weten over dit onderwerp? Lees het artikel: Medische zorg geweigerd: Iran zet levens politieke gevangenen op het spel