Europese leiders moeten einde maken aan falende aanpak vluchtelingencrisis
De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse zaken komen vandaag bijeen op het voormalig Marineterrein in Amsterdam, vlakbij het Scheepvaartmuseum. Daar bespreken zij de Europese samenwerking op het gebied van veiligheid en migratie. Een van de punten op de agenda is de vluchtelingencrisis. Omdat de EU nog altijd niet heeft gezorgd voor veilige routes naar Europa, zit er voor mensen uit onder andere Irak en Syrië niets anders op dan de gevaarlijke reis naar Europa te wagen. Met alle schrijnende gevolgen van dien.
Actie met boot uit Lampedusa
Op basis van een idee van kunstenaar Teun Castelein, is Amnesty tijdens en rond de vergaderingen van de ministers aanwezig met een boot uit Lampedusa. De boot wordt bemand door tientallen paspoppen. Zo vragen we, in het zicht van de Europese leiders, aandacht voor het lot van vluchtelingen en asielzoekers.
De boot waarmee we actievoeren vertelt een bijzonder verhaal. In 2015 haalde kunstenaar Teun Castelein hem vanuit het Italiaanse eiland Lampedusa naar Nederland. Met de boot waagden 282 mensen in juli 2013 vanuit Egypte de oversteek naar Europa. De boot werd opgepikt door de Italiaanse kustwacht. De 217 Eritreëers en 65 Ethiopiërs die aan boord waren, werden op Lampedusa in veiligheid gebracht.
Oproep aan EU-leiders
Terwijl de EU-leiders vergaderen en aarzelen, leven vluchtelingen en asielzoekers onder erbarmelijke omstandigheden en staat de regio waaruit zij vertrokken op instorten. In een vandaag gepubliceerde oproep vat Amnesty-directeur Eduard Nazarski het falen van de EU samen en roept hij Europese leiders op om onmiddellijke actie te ondernemen:
Europese leiders: Tot nu toe faalt u hopeloos.
U heeft Turkije ingehuurd als grenswacht om vluchtelingen buiten de deur te houden, desnoods met geweld.
U roept dat de uitgeputte en wankele regio veel meer moet doen, maar weigert uw portemonnee te trekken.
U spreekt bezorgd over de lichamen die aanspoelen aan de Europese stranden, zonder alternatieven te bieden voor een veilige overtocht.
U laat miljoenen mensen in de kou staan.Europese leiders: U bent aan zet. Luister naar uw burgers en verzwijg niet wat er fout gaat, maar laat u niet leiden door angst en peilingen. Financier fatsoenlijke opvang in de regio, torn niet aan het Vluchtelingenverdrag, zorg voor veilige routes en neem ruimhartig mensen uit de regio op.
In antwoord op de vluchtelingencrisis roept Amnesty de Europese leiders op om acht concrete stappen te zetten.