Amnesty’s achtpuntenplan in antwoord op wereldwijde vluchtelingencrisis
Door oorlogen en conflicten in onder meer Syrië, Irak, Afghanistan en een aantal Afrikaanse landen, is het aantal vluchtelingen wereldwijd tot recordhoogte gestegen. Met de start van het ‘botenseizoen’ in Zuidoost-Azië, komen er nog meer vluchtelingen bij (zoals de Rohingya die vluchten voor vervolging in Myanmar).
Overgrote meerderheid vluchtelingen door ontwikkelingslanden opgevangen
De overgrote meerderheid van de vluchtelingen (86 procent) wordt door ontwikkelingslanden in vooral het Midden-Oosten, Afrika en Azië opgevangen. Met name de rijkste landen van de wereld houden zich doof voor vragen vluchtelingen te hervestigen: ze hebben aan slechts 10 procent van de 1,15 miljoen mensen die hiervoor in aanmerking komen een plaats aangeboden. Na de Tweede Wereldoorlog spraken deze landen met elkaar af mensen op de vlucht te helpen. Mensen hebben het recht asiel aan te vragen en te worden beschermd tegen vervolging en gevaar. De wereldleiders blijven echter falen in het beschermen van kwetsbare mensen.
Amnesty’s achtpuntenplan
‘In plaats van deze ongekende crisis het hoofd te bieden, zijn veel regeringen vooral bezig met mensen buiten hun grenzen te houden. Ondertussen sterven duizenden mensen in zee of leven ze onder erbarmelijke omstandigheden in de schaduw van hekken met prikkeldraad’, aldus Salil Shetty, Amnesty’s secretaris-generaal.
De échte oplossing voor de vluchtelingencrisis ligt in een einde aan de conflicten en mensenrechtenschendingen die er de oorzaak van zijn dat mensen op de vlucht slaan. Dit is echter niet makkelijk en niet snel te bereiken. Maar de rijkste landen kunnen en moeten nú zeker al dingen doen om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Amnesty International roept op tot actie op deze acht gebieden:
- Voortdurende en voldoende financiering voor vluchtelingencrises.
- Hervestigingsplaatsen voor alle mensen die volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR daarvoor in aanmerking komen.
- Veilige en legale routes voor vluchtelingen.
- Levens redden.
- Toegang garanderen voor vluchtelingen die aan de grens staan.
- Xenofobie en racisme tegengaan.
- Mensensmokkel tegengaan.
- Wereldwijde ratificatie van het Vluchtelingenverdrag, en het ontwikkelen van robuuste nationale vluchtelingensystemen.
Bekijk feiten & cijfers over de wereldwijde vluchtelingencrisis.