Brazilië: bruut politiegeweld bedreigt nalatenschap Olympische Spelen
Het aantal doden dat in Rio de Janeiro valt als gevolg van politiegeweld is schrikbarend gestegen. Tussen april en juni 2016 werden ruim twee keer zoveel mensen gedood dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hierdoor wordt de kans klein dat de Olympische Spelen, die over drie dagen in Rio van start gaan, het land iets positiefs achterlaten.
Tussen april en juni stierven 124 mensen als gevolg van buitensporig politieoptreden, meer dan een dode per dag. Sinds Rio in 2009 de Spelen kreeg toegewezen, zijn al meer dan 2.600 mensen gedood. De belofte dat Rio een veilige stad voor iedereen zou zijn, is door de autoriteiten geenszins nagekomen. Het wordt hoog tijd dat de woorden in daden worden omgezet zodat verder bloedvergieten wordt voorkomen en de daders worden berecht.
Zelfde fouten als tijdens WK Voetbal
Nog steeds ontbreken duidelijke protocollen die het dodelijke politiegeweld kunnen inperken. Ook is er een zwalkend veiligheidsbeleid, waardoor Brazilië dezelfde fouten maakt als tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal in 2014. Toen steeg het aantal doden in de staat Rio met 40 procent. Het openbaar ministerie, dat verantwoordelijk is voor het politiebeleid, is in hoge mate tekortgeschoten.
App brengt schietpartijen in kaart
Op 5 juli lanceerde Amnesty de app CrossFire, waarmee mensen schietpartijen en gewapend geweld kunnen doorgeven. Alleen al in juli werd melding gemaakt van 756 schietpartijen waarvan 51 met dodelijke afloop. Op een interactieve kaart zijn de locaties van de geweldsincidenten aangegeven. Sinds de lancering van de app komen uit enkele sloppenwijken die tussen het vliegveld en het Olympische complex liggen, dagelijks berichten over schietpartijen tussen criminele bendes en de politie.
Begin juni publiceerde Amnesty het rapport Violence has no place in these Games. Daarin staat te lezen dat grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen de kans op mensenrechtenschendingen vergroten. Er werd een dringende oproep gedaan gericht aan sportorganisaties zoals het Internationaal Olympisch Comité én de autoriteiten van het gastland om maatregelen te nemen om toekomstige schendingen van mensenrechten te voorkomen, en in het geval van Brazilië om verder geweld van de veiligheidstroepen tegen te gaan.