Amnesty Nederland bestaat 50 jaar!
Al 50 jaar strijden we samen tegen onrecht
Actie is ons antwoord op onrecht. Al 50 jaar voert Amnesty Nederland strijd. Dat blijven we doen, nu en in de toekomst. Onze strijders zijn gewone mensen. We vormen een wereldwijde beweging die in actie komt als mensenrechten worden bedreigd. We varen in Nederland onze eigen koers, eigenwijs en soms tegendraads. Daarmee maken we verandering mogelijk. En we gaan door totdat de wereld rechtvaardig is.
Eigenwijs
De oprichters van Amnesty Nederland waren onafhankelijke denkers. Binnen de internationale organisatie zijn we pioniers, bijvoorbeeld in het ter verantwoording roepen van bedrijven.
Gedurfd
Telkens weer bedenken we nieuwe, effectieve actiemethoden om op te komen voor de mensenrechten. We deinzen niet terug voor prikkelende acties en zijn niet bang om op lange tenen te trappen.
Volhardend
Onvermoeibaar zetten we ons al vijftig jaar in tegen onrecht. Soms boeken we snel resultaat, maar vaak is daarvoor een lange adem nodig.
Onze leden en activisten
Door de steun van meer dan een kwart miljoen leden kunnen wij een vuist maken tegen onrecht. Onze acties hebben effect, omdat we namens veel mensen spreken. Zonder onze activisten waren we nergens. Mensen die ervoor zorgen dat we zichtbaar zijn in het land, die meedoen aan onze schrijfacties, die handtekeningen onder petities zetten, die de media informeren, die gastlessen verzorgen, die geld inzamelen: samen vormen zij Amnesty Nederland.
Onze successen
‘Ik dank iedereen voor hun steun. De brieven inspireerden me. Ik realiseerde me dat de wereld naar ons kijkt en ons steunt – we zijn niet alleen.’ Dat zei de studentenleidster Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar na haar vrijlating. Zij is een van de vele mensenrechtenverdedigers die door de jaren heen na acties van Amnesty vrijkwamen. En ook op andere terreinen boekte Amnesty succes: steeds meer landen schaften de doodstraf af, er kwam een Internationaal Strafhof en een Wapenhandelverdrag, en in Nederland krijgen jaarlijks vele tienduizenden scholieren les over mensenrechten.