Tijdens Write for Rights komen we samen in actie voor dappere mensen die het slachtoffer zijn van groot onrecht. Ze zitten in de gevangenis, worden vervolgd of hebben te maken met discriminatie. Omdat ze opkwamen voor hun rechten, hun mening uitten, of gewoon om wie ze zijn.
Doe ook mee. Jouw inzet maakt écht een verschil in hun leven.
Brieven schrijven is Amnesty’s meest beproefde actiemethode. Met postzakken vol brieven bonzen we al decennia keihard op de deuren van machthebbers. Zo laten we hun weten dat het onrecht NU moet stoppen. En dat de mensen voor wie we actievoeren moeten worden vrijgelaten.
Rond 10 december – de Dag van de Mensenrechten – schrijven mensen over de hele wereld samen brieven voor tien mensen. Ook in Nederland. Daarnaast steunen we hen en hun families met hoopvolle kaartjes. Zo houden ze de moed om door te gaan.
Doe ook mee. Schrijf een brief of organiseer een schrijfactie.
Ze kreeg 11 jaar cel omdat ze op sociale media opriep tot meer vrouwenrechten in haar land.
Hij zit al jaren vast omdat zijn broer een mensenrechtenactivist is. Zonder uitzicht op vrijlating.
Advocaat en milieuactivist Dang Dinh Bach neemt het op tegen machtige bedrijven die illegaal afval storten in de natuur. Hij kreeg 5 jaar cel, voor een misdaad die hij niet heeft begaan.
Hoogleraar Şebnem kan jaren celstraf krijgen omdat ze kritische vragen stelde over het mogelijk gebruik van chemische wapens in Irak.
Ze kreeg 2 jaar cel omdat ze haar frustratie over het gebrek aan onderwijs en banen uitte op TikTok.
Sleydo‘ (foto) en andere landverdedigers van de oorspronkelijke bevolking in Canada kwamen in actie om de aanleg van een pijpleiding op hun grondgebied tegen te houden. Meer dan 75 landverdedigers werden gearresteerd.
Joel deed mee met een vreedzame demonstratie voor bescherming van de natuur. De politie schoot met rubberen kogels op de demonstranten. Joel werd geraakt en is nu blijvend blind aan zijn rechteroog. De dader gaat nog steeds vrijuit.
Met vreedzame protestacties in het openbaar vervoer van Seoul probeerde Kyung Seok aandacht te vragen voor de rechten van mensen met een fysieke beperking. De politie reageerde met geweld en er lopen twee rechtszaken tegen hem.
Politiek activist Maryia droomt van een Belarus waar iedereen mag zeggen wat die wil. Nadat ze zich aansloot bij de oppositie werd ze ontvoerd en op grond van valse beschuldigingen tot 11 jaar cel veroordeeld.
Een schrijfactie organiseren is heel simpel. Het kan heel klein, bijvoorbeeld samen met vrienden thuis, of natuurlijk heel groot. Jij kiest wat bij jou past. Organiseer je voor het eerst? Kijk dan deze korte instructievideo.
Er is allerlei handige informatie voor jouw schrijfactie: praktische uitleg, promotiemateriaal, video’s en actiemateriaal om te downloaden. Klik hier.
Meld je aan Bestel actiemateriaal
Rond 10 december zijn er over heel Nederland allerlei leuke, gezellige en inspirerende schrijfacties. Bekijk op de kaart waar en wanneer je langs kunt komen.
Organieer je zelf een schrijfactie? Geef het door en wij zetten je actie op de kaart.
Heb je 5 minuten, een half uur of misschien zelfs een hele avond? Klim dan in de pen en schrijf een of meerdere brieven tegen onrecht!
Met de handige voorbeeldbrieven kun je direct aan de slag. Je kunt ze ook printen, kopiëren en uitdelen als je bijvoorbeeld samen met vrienden schrijft. Uitgeschreven? Laat ons hier weten hoeveel brieven je hebt geschreven.
Download voorbeeldbrieven
Minder tijd? Doe dan online mee!
Cecillia en Joanah demonstreerden tegen het coronabeleid van de regering. Ze werden opgepakt, gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Nadat ze de daders hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen aangeklaagd vanwege ‘verzinsels’ en riskeerden een jarenlange gevangenisstraf. Vorig jaar schreven we massaal voor hen. En nu hebben we goed nieuws: in juli werden ze vrijgesproken.
Sawyeddollah moest in 2017 vluchten naar een vluchtelingenkamp in Bangladesh. Hij behoort tot de Rohingya; deze islamitische minderheid wordt in Myanmar zwaar gediscrimineerd. Vanuit het vluchtelingenkamp in Bangladesh zette Sawyeddollah zich in voor de rechten van de Rohingya, maar dit bracht hem in de problemen. Met de hulp van Amnesty lukte het hem het vluchtelingenkamp te verlaten. Hij is nu veilig in New York waar hij gaat studeren.
Op 10 juni 2024 eisten Kirgizische aanklagers 20 jaar gevangenisstraf tegen Rita en enkele andere activisten vanwege het ‘plannen van massale opstanden’. In 2023 voerde Amnesty International wereldwijd actie voor haar tijdens Write for Rights. Rita liet later weten veel steun gehad te hebben aan al deze brieven. Eind juni 2024 volgde vrijspraak voor Rita en ten minste 22 andere demonstranten en critici.
Na 4 jaar onterechte gevangenschap werd Bernardo Caal Xol uit Guatemala op 24 maart 2022 vervroegd vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden cel omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Die liep gevaar door de bouw van twee waterkrachtcentrales. Na zijn vrijlating bedankte Bernardo iedereen die in actie kwam.
Amnesty ontvangt bericht: iemand zit onterecht vast, wordt gediscrimineerd of gemarteld. We starten een onderzoek & een actie.
Over de hele wereld schrijven we brieven, kaarten en e-mails.
De mensen voor wie we actievoeren en hun families ontvangen post. Ze houden moed om door te gaan. Autoriteiten merken dat ze in de gaten worden gehouden, en gaan mensen beter behandelen.
Amnesty ontvangt bericht over het effect van de acties. Regelmatig komen mensen vrij of is er ander goed nieuws.
Voor wie we schrijven
Successen van afgelopen jaren
Zelf een schrijfactie starten: van A tot Z
Je schrijfactie aanmelden
Veelgestelde vragen over Write for Rights
Tips, uitleg, video’s en ander materiaal
Schrijfactie op mijn school
Actiemateriaal bestellen
Heb je na het lezen van de informatie nog een vraag? Neem dan contact op met ons Write for Rights team.
Wij staan voor je klaar om je te helpen