Wat is het probleem?
Lhbtqia+’ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans en intersekse personen en andere seksuele geaardheden en identiteiten) kunnen wereldwijd slachtoffer worden van haat. Dat leidt vaak tot schendingen van mensenrechten, variërend van discriminatie tot gevangenschap, marteling en soms zelfs moord.
Amnesty International voert campagne om de rechten van lhbtqia+ personen wereldwijd te beschermen en te handhaven, inclusief hun recht op leven, vrijheid en veiligheid.
- In tientallen landen zijn seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar. Jaarlijks zijn er landen die wetten invoeren die lhbtqia+ mensen criminaliseren. Maar er zijn ook landen die bestaande wetten intrekken. Voor de meest recente cijfers, zie hier de website van de International Lesbian Gay Association (ILGA).
- Minstens 35 landen hebben ook expliciete wetgeving die seksuele relaties tussen vrouwen verbieden.
- In 9 landen kun je tot levenslang worden veroordeeld.
- In ten minste 7 landen kun je zelfs ter dood veroordeeld worden.
- In 2024 zijn er 36 landen waar mensen van hetzelfde geslacht kunnen trouwen.
Op de wereldkaarten van ILGA is te zien welke landen wetten hebben als het gaat over lhbtqia+ personen.
Doodstraf
In ten minste zeven landen kun je de doodstraf krijgen voor vrijwillige seks tussen volwassenen van hetzelfde geslacht: Brunei, Iran, Mauritanië, een deel van Nigeria, Saudi-Arabië, Jemen en Oeganda. In vijf andere landen – Afghanistan, Pakistan, Qatar, Somalië en de Verenigde Arabische Emiraten – kan ook de doodstraf voor homoseksualiteit opgelegd worden, maar is de wet hier minder duidelijk over.
Discriminatie
Overal ter wereld zijn lhbtqia+’ers het slachtoffer van mensenrechtenschendingen:
- Lhbtqia+’ers vinden vaak moeilijk werk en woonruimte of krijgen geen toegang tot zorg.
- In gevangenschap zijn ze vaak het slachtoffer van verkrachting en andere vormen van marteling.
- Ze kunnen de voogdij over hun kinderen kwijtraken.
- Online krijgen veel lhbtqia+ personen te maken met haatdragende berichten.
- In tal van landen worden lhbtqia+’ers bedreigd omdat ze actievoeren voor hun rechten. Zo worden mensen bestraft omdat ze bijvoorbeeld de regenboogvlag op hun social media plaatsen.
Positie van lhbtqia+’ers in Nederland
Sinds 2023 is het verbod op discriminatie wegens handicap en seksuele gerichtheid expliciet opgenomen in de grondwet. Dat betekent niet dat er geen discriminatie voorkomt van de lhbtqia+ gemeenschap. Ook in Nederland is er nog veel ruimte voor verbetering van de positie van de lhbtqia+ gemeenschap. Lees verder over Amnesty’s positie hier.