Boerkaverbod
Het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert dat mensen in beginsel vrij zijn te kiezen wat zij dragen – én wat niet. Amnesty International is tegen beboeting of bestraffing van dragers van gezichtssluiers. Immers: daarmee worden ook vrouwen gestraft die geheel vrijwillig sluiers dragen. En vrouwen die gedwongen een boerka dragen komen erdoor mogelijk in een (nog) groter isolement, terwijl ‘binnenskamers’ de onderdrukking doorgaat.
Amnesty wijst algemeen boerkaverbod af
Amnesty International wijst een algemeen wettelijk verbod op het dragen van de boerka of nikab (gezichtssluiers) af. Een verbod op het dragen van een boerka is namelijk Lees ook: Lees waarom Amnesty een boerkaverbod afwijst : hierin is vastgelegd dat eenieder het recht heeft om zijn of haar geloof, persoonlijke overtuiging of identiteit uit te drukken door te kiezen hoe hij of zij zich kleedt. De overheid is verplicht om dit recht te eerbiedigen, te beschermen en te waarborgen – door een omgeving te creëren waarin eenieder zijn of haar eigen keuzes kan maken, vrij van dwang, bedreiging of intimidatie. Dit betekent ook dat overheden verplicht zijn om vrouwen te beschermen tegen druk, bedreigingen of geweld vanuit hun familie of gemeenschap om een boerka of niqaab te dragen.
De boerka: vrouwonvriendelijk, onveilig, en ongepast in West-Europa?
In negen andere Europese landen – Denemarken, Oostenrijk, Frankrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Spanje en Zwitserland – geldt een geheel of gedeeltelijk boerkaverbod. Velen vinden een boerka of niqaab vrouwonvriendelijk, onveilig en in strijd met de Europese waarden en pleiten daarom voor een verbod. Amnesty gaat in op deze argumenten. Op de Lees ook: Lees onze Vraag &Antwoord over het boerkaverbod vind je ook antwoord op vragen als: ‘Waarom heeft Amnesty kritiek op een democratisch tot stand gekomen boerkaverbod?’ en ‘Kan een boerka of niqaab nooit verboden worden?’
Overige Amnesty-publicaties
- Amnesty’s reactie op het wetsvoorstel voor een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding in Nederland.
- Amnesty’s reactie op uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens in de zaak ‘S.A.S. tegen Frankrijk’, over verbod op gezichtssluiers in Frankrijk.
- Amnesty’s reactie op het algemeen boerkaverbod in België.
- Lees het Amnesty-rapport Choice and Prejudice – Discrimination against muslims in Europe, 23 april 2012. Hier is ook een Nederlandstalige samenvatting van: Keuzes en vooroordelen: discriminatie van moslims in Europa
- Amnesty International: ‘Een algemeen verbod op gezichtssluiers is in strijd met de mensenrechten’, 21 april 2010.
- Amnesty International: ‘Restrictions on the wearing of religious symbols and forms of dress’ in ‘Dealing with Difference: A framework to combat discrimination in Europe’, 2009.
Amnesty-rapporten over kledingeisen in landen buiten West-Europa
Amnesty International uit regelmatig kritiek op kledingeisen die worden opgelegd aan vrouwen, en soms ook aan mannen, in landen buiten West-Europa. Amnesty heeft zich in de afgelopen jaren onder meer uitgesproken tegen kledingeisen die door de overheid en/of (gewapende) oppositiegroeperingen worden opgelegd in landen als Somalië, Jemen, de Tsjetsjeense Republiek (Russische Federatie), Saudi-Arabië, Iran, Irak en Pakistan.
- In 2012 publiceerde Amnesty het rapport Keuzes en vooroordelen: discriminatie van moslims in Europa.
- In het rapport Women’s rights to choose their dress, free from coercion staan voorbeelden van problematische kledingeisen (mandatory dress codes) voor vrouwen en mannen in Indonesië, de Russische Federatie, Sudan, Saudi-Arabië en Iran.
- In 2010 bracht Amnesty International een rapport uit over Pakistan: As If Hell Fell On Me, waarin ondermeer aandacht werd gevraagd voor de zeer verregaande kledingeisen die aan mannen en vrouwen worden gesteld door ‘Taliban milities’ in enkele noordelijke regio’s van Pakistan.
- In haar jaarboeken besteedt Amnesty regelmatig aandacht aan kledingeisen in verschillende landen. Bekijk een overzicht van relevante passages uit de jaarboeken sinds 2005. De Amnesty jaarboeken zijn online beschikbaar via http://www.amnesty.org/en/library
Links
Amnesty is niet verantwoordelijk voor informatie op externe websites
- Het Wetsvoorstel voor een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, november 2015.
- Het Advies van de Raad van State naar aanleiding van het Wetsvoorstel.
- Prof. dr. Annelies Moors, Gezichtssluiers. Draagsters en debatten, 31 januari 2009.
- Meer informatie en discussie over gezichtsbedekkende kleding in Nederland bij Republiek Allochtonië.