Onderzoek
Gedegen onderzoek naar mensenrechtenschendingen is het fundament van Amnesty’s werk. Niet alleen menskracht, maar ook nieuwe technologieën spelen tegenwoordig een belangrijke rol bij het vastleggen van mensenrechtenschendingen in conflictgebieden. Amnesty’s Crisis Response Team maakt daarbij gebruik van geavanceerde technieken.
Crisis Evidence Lab
In het Crisis Evidence Lab worden onderzoek naar open bronnen als video’s op sociale media, en andere digitale onderzoeksinstrumenten samengebracht. Het Citizen Evidence Lab verzamelt bewijzen van burgers zoals foto’s en video’s en combineert deze met satellietbeelden, grote gegevenssets en ander materiaal dat een mogelijke schending van de mensenrechten aantoont.
Digital Verification Corps
Het Digital Verification Corps is een multidisciplinair netwerk van studenten van zes partneruniversiteiten die de authenticiteit van video’s en afbeeldingen op sociale media onderzoekt. Daarmee wordt ons onderzoek naar mensenrechtenschendingen ondersteund.
Decoders-platform
Op het Decoders-platform analyseren tienduizenden vrijwilligers over de hele wereld grote hoeveelheden gegevens, zoals satellietbeelden, documenten, afbeeldingen of berichten op sociale media. Tijd en locatie van een aanval kunnen bijvoorbeeld exact worden vastgesteld door op foto’s, video’s en satellietbeelden de hoek van schaduwen van gebouwen te analyseren. Interviews met ooggetuigen leveren veel extra informatie op als je ze kunt plaatsen in een driedimensionaal computermodel van de straten waarin de ooggetuigen liepen.
Ruim 3.000 vrijwilligers uit 124 landen legden bijvoorbeeld de vernietigende gevolgen van Amerikaanse bombardementen in 2017 in het Syrische Raqqa vast door satellietbeelden die op verschillende momenten gemaakt waren met elkaar te vergelijken.
Podcast
Luister hier naar een Engelstalige podcastserie over Amnesty-onderzoek.