Een gastles over mensenrechten op een school
© Karen Veldkamp

Mensenrechteneducatie

Als je een wereld wilt waarin iedereen kan genieten van de mensenrechten, moet je ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen weten wat die rechten zijn en waarom die zo belangrijk zijn. Daarom geeft Amnesty les over mensenrechten. Aan scholieren in Nederland bijvoorbeeld, of aan politieagenten en militairen in andere landen, zodat zij hun werk goed doen zonder de mensenrechten te schenden.

Amnesty International vindt mensenrechteneducatie erg belangrijk. Het biedt jongeren de mogelijkheid om kennis te vergaren en vaardigheden en gedrag te ontwikkelen waardoor zij in staat zijn om gelijkheid en rechtvaardigheid in hun omgeving te bevorderen. Amnesty streeft ernaar dat ieder kind in Nederland zijn schoolloopbaan leert over mensenrechten.

Onze samenleving verandert en verschillende culturen komen in de globaliserende wereld steeds dichter bij elkaar. Via de televisie, internet en sociale media komen jongeren ook in aanraking met schendingen van mensenrechten. Overvolle boten met vluchtelingen voor de Europese zuidkust. Buitensporig politiegeweld in Mexico. Het gevangenzetten van mensen overal ter wereld om wat ze denken of wie ze zijn.

Betrokken houding

Het is belangrijk dat kinderen het vermogen ontwikkelen om die gebeurtenissen te kunnen begrijpen, er een mening over te vormen en zich erover uit te spreken. Om dat te kunnen moeten zij weten wat mensenrechten zijn en schendingen ervan herkennen. Mensenrechteneducatie gaat om onderwijs waarbij de leerlingen kennis vergaren over mensenrechten en het grote belang ervan voor een rechtvaardige wereld. Ook moeten kinderen vaardigheden aanleren om de vergaarde kennis toe te passen, zoals bijvoorbeeld het discussiëren op basis van argumenten. Dit leidt tot een betrokken houding van de kinderen, zowel bij hun directe omgeving als bij de wereld om hen heen.

Een gastdocent van Amnesty aan het werk
Een gastdocent van Amnesty aan het werk

Les aan ieder kind

Volgens internationale mensenrechtenverdragen, zoals het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind, moeten kinderen les krijgen over mensenrechten. In Nederland hebben we flink gelobbyd om educatie over mensen- en kinderrechten in het onderwijscurriculum op te nemen. Dat heeft al vruchten afgeworpen en in voorstellen voor het nieuwe curriculum komen mensenrechten duidelijk terug. Volgens de huidige planning zal in 2023 het nieuwe curriculum getest worden. In de tussentijd zorgt Amnesty ervoor dat zoveel mogelijk kinderen met haar gastlessen les krijgen over hun rechten en plichten. Jaarlijks bereiken we meer dan 100.000 leerlingen De gastdocenten volgden een uitgebreide training voordat zij aan de slag gaan.

Amnesty biedt docenten en leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs een uitgebreid palet aan les-, informatie- en actiematerialen, zowel op papier als via de website amnestyopschool.nl. Het materiaal is didactisch verantwoord, actueel, en aansprekend voor zowel de leerling als de docent. Het is zo opgezet dat de docent er meteen mee aan de slag kan. Daar zijn we best trots op.