Ook in 2018 hebben we wereldwijd tegen onrecht gestreden, mensen hoop gegeven en gewetensgevangenen vrij gekregen. Samen hebben we prachtige resultaten geboekt. We hebben de hoogtepunten op een rijtje gezet.
Mensen kwamen vrij
We maakten ons sterk voor mensen die onterecht gevangenzaten. Met succes!
Eskinder Nega
Teodora del Carmen Vásquez
Jerryme Corre
Mahadine
Anwar Ibrahim
Munther Amira
Ariel Ruiz Urquiola
Taner Kılıç
Chandrashekhar Azad
Asia Bibi
Shahidul Alam
Imelda Cortez
‘Ik ontving via mijn familie solidariteitsbrieven van Amnesty,’ zegt de Ethiopische journalist Eskinder Nega. ‘Daardoor hielden ik en mijn familie moed. In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers.’ Lees meer…
Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador was veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens ‘moord’, omdat zij een doodgeboren kindje kreeg. We kwamen wereldwijd voor haar in actie en in februari 2018 kwam zij vervroegd vrij. Lees meer…
‘Heel, heel veel dank. Weten dat anderen voor me opkomen, maakte me sterk.’ Jerryme Corre uit de Filipijnen zat zes jaar in de gevangenis vanwege een valse beschuldiging van drugsbezit. Mensen wereldwijd schreven massaal voor zijn vrijlating. Lees meer…
‘Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie’. Op 5 april 2018 kwam in Tsjaad Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – vrij. Tijdens Write for Rights 2017 werden meer dan 690.000 brieven, kaartjes en petitieoproepen voor hem geschreven. Lees meer…
De Maleisische oppositieleider en gewetensgevangene Anwar Ibrahim mocht in mei 2018 de gevangenis verlaten. Anwar zat de afgelopen twintig jaar twee keer voor langere tijd vast op basis van politiek gemotiveerde aanklachten. Amnesty voerde al sinds zijn eerste arrestatie in 1998 actie voor hem. Lees meer…
De Palestijnse mensenrechtenverdediger Munther Amira zat zes maanden onterecht gevangen in de Hadarim-gevangenis in Israël. ‘Ik ben erg dankbaar voor alle steun die ik heb ontvangen toen ik in de gevangenis zat. Het leven in de gevangenis was erg moeilijk en ik werd slecht behandeld, maar de steun van de mensen die in me geloofden maakte me sterk.’ Lees meer…
Milieuactivist Ariel Ruiz Urquiola uit Cuba moest een jaar de cel in voor het beledigen van twee boswachters. Na twee maanden kwam hij vrij en zei tegen Amnesty-medewerkers: ‘Dank voor alle hulp die jullie mijn familie en mij hebben gegeven om dit te bereiken. Ik denk dat mijn vrijlating zonder jullie niet mogelijk was geweest.’ Lees meer…
Na meer dan 14 maanden gevangenschap kwam Taner Kılıç, voormalig voorzitter van Amnesty Turkije, vrij. ‘De gedachte dat mensen over de wereld, van Benin tot Noorwegen, onder de hete zon en in de vrieskou, mij steunden, beurde mij op in de gevangenis. Het deed me beseffen hoe belangrijk internationale solidariteit is in de strijd voor mensenrechten.’ Lees meer…
Chandrashekhar Azad zet zich in voor de rechten van de Dalit, de onaanraakbaren die in India onderaan de maatschappelijke ladder en buiten het kastensysteem staan. Hij werd elf maanden in administratieve detentie gehouden, een beproefd middel van de Indiase overheid om critici de mond te snoeren. Lees meer…
Asia Bibi, een arme, christelijke Pakistaanse plattelandsarbeider en moeder van vijf kinderen, werd ter dood veroordeeld wegens vermeende belediging van de profeet Mohammed. Ze zat bijna acht jaar in eenzame opsluiting. Amnesty kwam de afgelopen jaren regelmatig in actie tegen de doodstraf van Asia Bibi. In oktober 2018 werd ze vrijgesproken. Lees meer…
De fotograaf en activist Shahidul Alam uit Bangladesh zat meer dan honderd dagen gevangen nadat hij kritiek had geuit op het buitensporige geweld van de autoriteiten tegen vreedzame studentendemonstraties. Nadat hij was vrijgelaten zei hij: ‘Vooral Amnesty-leden speelden een cruciale rol door de druk uit te oefenen die leidde tot mijn vrijlating.’ Lees meer…
Op 17 december 2018 werd in El Salvador Imelda Cortez vrijgesproken. Ze werd beschuldigd van poging tot moord, nadat ze onverwachts op een openbaar toilet beviel van een dochter. De vader is haar eigen stiefvader, die Imelda sinds haar twaalfde regelmatig verkrachtte. In El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden, ook na verkrachting of incest. Lees meer…
Wetten werden gewijzigd
Samen zetten we machthebbers onder druk.
Burkina Faso
Saudi-Arabië
Nederland
India
Europa
Maleisië
Sleepwet
Het parlement van Burkina Faso keurde een nieuw wetboek van strafrecht goed waarmee ook de doodstraf is afgeschaft. Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en overal, en roept landen waar de doodstraf nog bestaat op het voorbeeld van Burkina Faso te volgen. Lees meer…
Vanaf zondag 24 juni 2018 mogen Saudische vrouwen autorijden. Amnesty is blij met het opheffen van het rijverbod, maar het is wrang dat de activisten die zich hiervoor jarenlang hebben ingezet, in de gevangenis zitten. Lees meer…
In juli 2018 ondertekenden de Nederlandse verzekeringssector, maatschappelijke organisaties (waaronder Amnesty), vakbeweging en overheid het IMVO Convenant Verzekeringssector. Dit convenant helpt om mensenrechtenschendingen, milieuschade en dierenleed te voorkomen en aan te pakken. Lees meer…
Het Hooggerechtshof van India bepaalde in 2018 dat een relatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is. Deze historische uitspraak is een grote doorbraak voor de strijd voor gelijke rechten voor LHBTI’s. Lees meer…
Het Europees Parlement bracht een historische stem uit voor het starten van de zogeheten Artikel 7-procedure, een strafprocedure die er uiteindelijk toe kan leiden dat Hongarije zijn stemrecht in de Europese Unie kwijtraakt. Amnesty maakte zich daar sterk voor. Lees meer…
In oktober 2018 kondigt de nieuwe regering van Maleisië aan dat de doodstraf voor alle vergrijpen wordt afgeschaft. Ook de Amerikaanse staat Washington schafte de doodstraf af. Lees meer…
De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Sleepwet) wordt op onderdelen aangepast na een raadgevend referendum waar Amnesty campagne voor voerde. De aanpassingen zijn wat Amnesty betreft onvoldoende en de organisatie blijft de uitvoering van de wet kritisch volgen. Lees meer…
Onze stem werd gehoord
Ook in 2018 brachten we onrecht aan het licht.
Korte film
Oorlog in Jemen
Satirische advertentie
50 jaar Amnesty
Uitzettingen Afghanen
Gay Pride
Pop-up store
Onderzoek Raqqa
Google in China
Write 4 Rights
Amnesty International lanceert in januari 2018 de korte film ‘Door de ogen van een vluchteling’, over een indrukwekkend project waarbij vijf mensen onder hypnose worden gebracht en de reis van een Syrische vluchteling beleven. Lees meer…
Amnesty voert op 23 maart actie bij de ambassades van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De twee landen leiden een coalitie die in de oorlog in Jemen grote aantallen burgerslachtoffers heeft gemaakt. Lees meer…
Satirische campagne van Amnesty om de autoriteiten van Saudi-Arabië erop te wijzen dat ze PR niet moeten verwarren met mensenrechten. Amnesty wil duidelijk maken dat niemand zich voor de gek moeten laten houden door de agressieve Saudische PR-campagne om het imago van het land op te poetsen. Lees meer…
Tijdens de viering van 50 jaar Amnesty Nederland ontvangt de ‘knielende’ American football-speler Colin Kaepernick Amnesty’s Ambassador of Conscience Award voor zijn inzet voor gelijke burgerrechten in de Verenigde Staten en zijn strijd tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Lees meer…
Een coalitie van twaalf mensen- en kinderrechtenorganisaties demonstreert op 30 mei 2018 bij de Tweede Kamer tegen het terugsturen van mensen naar Afghanistan, samen met bezorgde burgers en Afghanen die dreigen te worden uitgezet. Lees meer…
Tijdens de botenparade van de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam wint Amnesty met haar boot de prijs voor de beste vormgeving. Amnesty vroeg aandacht voor LHBTI-mensenrechtenverdedigers, die meer dan ooit te maken krijgen met intimidatie, lastercampagnes, geweld en gevangenisstraf. Lees meer…
In oktober opent Amnesty een pop-up store in de Amsterdamse Pijp en verkoopt er tien dagen lang wereldvrede in een doosje. Lees meer…
In november 2018 lanceert Amnesty een nieuw onderzoeksproject. Met de inzet van vrijwilligers wereldwijd worden duizenden satellietbeelden bekeken van de bombardementen die in 2017 bijna 80 procent van de Syrische stad Raqqa verwoestten. Lees meer…
Op 27 november roept Amnesty Google op om onmiddellijk te stoppen met de ontwikkeling van een zoek-app voor de Chinese markt, waarmee zoeken naar termen als ‘mensenrechten’ onmogelijk is. Enkele weken later lijkt Google het project inderdaad te staken. Lees meer…
10 december stond in het teken van Write for Rights, onze internationale schrijfactie. We schreven zo veel mogelijk brieven voor 10 vrouwen wier mensenrechten in het geding waren. Op deze manier oefenen we druk uit op regeringen, en met succes: 1 van de 10 vrouwen is inmiddels vrijgelaten. Lees meer…