Directeur Dagmar Oudshoorn blikt terug op 2021
Met trots kijk ik terug op 2021. Een groot deel van het jaar waren we door corona aan huis gebonden. Maar daar lieten we ons niet door tegenhouden. We bereikten mooie resultaten. Dat was niet mogelijk geweest zonder de trouwe steun van onze leden en supporters. Graag deel ik mijn zeven hoogtepunten van 2021.
Geraakt was ik door het nieuws dat in Bahrein de 18-jarige Kameel Juma Hasan op 13 september 2021 voorwaardelijk is vrijgekomen. Hij had meegedaan aan demonstraties tegen de monarchie. Dat is in de Golfstaat blijkbaar een misdrijf. Kameel werd in 2019 veroordeeld tot 28 jaar cel. Zo ga je niet om met een scholier die zijn onvrede uit over het beleid in zijn land. Ontroerend is het filmpje dat zijn moeder Najah Yusuf na zijn vrijlating twitterde: ‘Woorden kunnen dit moment niet uitdrukken. Mijn zoon Kameel Juma (18) herenigd met ons.’ Najah Yusuf bedankte Amnesty voor de steun die haar de kracht gaf om deze zware tijd te doorstaan. Die paar woorden tonen voor mij het grote belang van Amnesty’s werk aan.
Met onze campagne Let’s Talk About YES willen we ervoor zorgen dat het in Nederland de norm is dat seks gebaseerd is op vrijwilligheid en instemming. We riepen minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op de wet aan te passen en seks zonder instemming te bestraffen als verkrachting. Op 8 maart 2021, precies een jaar na de start van onze campagne, kwam hij met een verbeterd voorstel. Mede dankzij onze lobby ligt dat voorstel nu bij de Raad van State, waarna de nieuwe Tweede Kamer erover moet oordelen. Sinds juni richten we ons speciaal op universiteiten, hogescholen en studentenverenigingen. Enkele onderwijsinstellingen gaven al gehoor aan onze oproep om een manifest te ondertekenen waarin ze beloven hun studenten beter te beschermen.
Iets heel anders was het Avondje Gerechtigheid, waar ik bijzonder van genoten heb. Met het bestellen van een maaltijdbox vol ingrediënten voor een Oeigoers driegangendiner en informatie, recepten en tafeldecoratie, probeerden we mensen bewust te maken van het schrijnende lot van de Oeigoeren in China. Dat is gelukt: 5.540 mensen deden mee, gaven het Avondje het rapportcijfer 8,6 en het eten zelfs een 9,0. ‘Ik heb nog nooit zoveel lol gehad in iets doneren aan het goede doel. We hebben echt een topavond gehad’, liet een van de deelnemers ons weten. Van hen gaf 80 procent aan wéér een Avondje Gerechtigheid te willen organiseren. Dat kan, want begin 2022 kunnen zij aan de slag met een Iraanse maaltijdbox!
Ik heb nog nooit zoveel lol gehad in iets doneren aan het goede doel. We hebben echt een topavond gehad.
Vaak is het werk van Amnesty er een van de lange adem. Dat geldt ook voor onze campagne voor de rechten van arbeidsmigranten in Qatar. Ze werken er onder meer aan de stadions voor het Wereldkampioenschap Voetbal dat er in 2022 plaatsvindt. De arbeidsmigranten worden op grove wijze uitgebuit. Onze video hierover, die ook door andere Amnesty-secties is verspreid, werd al door meer dan een half miljoen mensen bekeken. Na de vele rapporten die we over de misstanden uitbrachten, voerden de autoriteiten van Qatar hervormingen door. Op papier althans, want in de praktijk worden die hervormingen niet nageleefd. Daarom blijven we actievoeren voor het beschermen van de rechten van arbeidsmigranten.
Tijdens onze jaarlijkse schrijfactie Write for Rights rond 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, schreven mensen overal in het land brieven om een einde te maken aan onterechte gevangenschap, discriminatie en ander onrecht. Ook in 2021 werd er naar de brievenschrijvers geluisterd. Ik noem een paar successen die we dit jaar konden vieren: activist Germain Rukuki uit Burundi, die 32 jaar cel kreeg, kwam na 4 jaar vervroegd vrij. Ook de Turkse lhbti-activisten Melike Balkan en Özgür Gür werden vrijgesproken. En Jani Silva uit Colombia liet weten: ‘Ik leef nog dankzij deze campagne’. Dat er dit jaar weer heel veel brieven worden geschreven, daar twijfel ik niet aan.
Ik bedank Amnesty International omdat ze heel goed campagne voor mij hebben gevoerd. Ik ben erg dankbaar voor alle brieven. Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef dankzij deze campagne. Die heeft hen ervan weerhouden mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zijn.
Wat mij bijzonder ontroerde was het bericht over de vrijlating van Loujain al-Hathloul uit Saudi-Arabië. Ik heb ongelooflijk veel respect voor deze dappere mensenrechtenverdediger. Vanwege haar inzet voor de rechten van vrouwen belandde ze in de gevangenis. Loujain mocht daar lange tijd geen contact hebben met haar familie. Ze is seksueel misbruikt en gemarteld. De Saudische autoriteiten boden haar aan haar vrij te laten als ze in een videoboodschap zou zeggen dat ze niet is gemarteld. Loujain weigerde. Dat tekent haar. In de foto die na haar vrijlating werd gemaakt, zag ik hoe krachtig zij is. Maar ook zag ik in haar ogen het grote verdriet over wat haar is aangedaan.
Onze ledenwervers hebben in 2021 een fantastische prestatie geleverd. We hebben op dit moment ruim 260.000 leden. Vorig jaar bleef de teller steken op 254.789. We zijn bijzonder dankbaar dat we ondanks corona weer meer leden hebben. Omdat we voor onze onderzoeken en acties geen geld aannemen van overheden zijn onze leden heel belangrijk. Zij maken ons werk mede mogelijk. Heel hartelijk dank daarvoor.
Natuurlijk is er nog veel meer goed nieuws te melden over de mensen voor wie Amnesty-supporters in actie kwamen. Kijk mee naar enkele mooie successen.
Lees meer