11 verschillende mensen, 11 verschillende verhalen. Een ding hebben ze met elkaar gemeen: ze kregen zware straffen voor het uiten van hun mening. Vanaf 10 jaar celstraf tot soms zelfs de doodstraf. Vaak komt er ook nog een reisverbod bovenop de gevangenisstraf, zodat deze mensen hun kinderen niet zien opgroeien. Lees hier meer over het gevangen elftal

Manahel al-Otaibi uit Saudi-Arabië zit al meer dan een jaar vast vanwege een kritische tweet

Manahel al-Otaibi

Veroordeeld tot 11 jaar cel voor ’terrorisme aanklachten’ in een geheime rechtszaak. Ze werd veroordeeld vanwege tweets waarin ze vrouwenrechten onderschreef en voor het plaatsen van selfies zonder abaya (traditionele kleding) in een winkelcentrum. Maandenlang hoorde haar familie niets van haar. Later vertelde ze dat haar been was gebroken tijdens mishandelingen in de gevangenis. Ze krijgt geen medische hulp.

Salma al-Shehab

Moeder van twee kinderen en student. Al-Shehab werd door de Specialized Criminal Court (SCC) in hoger beroep veroordeeld tot 27 jaar cel gevolgd door een reisverbod van 27 jaar. De aanklacht: het publiceren van tweets waarin zij vrouwenrechten steunde. Ze zat 285 dagen in eenzame opsluiting.

Abdulrahman al-Sadhan

Rode Halve Maan-medewerker. Veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, gevolgd door een reisverbod van nog eens 20 jaar. Hij werd gestraft voor verzonnen aanklachten onder de anti-cyber crime en anti-terrorisme wet. De aanklachten zijn gelinkt aan een serie satirische en kritische tweets die hij zou hebben gedeeld. Al-Sadhan werd twee jaar lang incommunicado vastgehouden.

Mohammad bin Nasser al-Ghamdi

Mohammad bin Nasser al-Ghamdi

Gepensioneerd leraar. Werd in 2023 ter dood veroordeeld voor zijn vreedzame activiteiten op Twitter en Youtube. De aanklachten tegen hem zijn gebaseerd op tweets vanaf een account op X met slechts 10 volgers. Daarin bekritiseerde hij de Saudische koning en kroonprins en het buitenlandbeleid. Ook riep hij op tot de vrijlating van gedetineerde religieuze geestelijken en protesteerde hij tegen verhoogde prijzen. Inmiddels is zijn doodstraf ingetrokken, maar hangt hem nog een zware straf boven het hoofd.

Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul gearresteerd.

Loujain al-Hathloul

Vrouwenrechtenactiviste die zich onder andere inzette voor het afschaffen van het voogdijsysteem en het recht van vrouwen om auto te rijden. Ze werd veroordeeld voor ‘spioneren met buitenlandse partijen’ en ‘samenzwering tegen het Koninkrijk’. In de gevangenis werd ze gemarteld. In februari 2021 kwam ze vrij maar ze mag nog steeds het land niet verlaten.

Mohammed al-Rabiah

Activist. Werd in 2018 opgepakt voor zijn steun aan de campagne voor het recht van vrouwen om auto te rijden. Hij werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf gevolgd door een reisverbod van zes jaar. Hij werd verdacht van bizarre aanklachten zoals ‘het publiceren van een boek met verdachte meningen’ en ‘het trachten te verstoren van sociale cohesie. Nadat hij zijn straf had uitgezeten kreeg hij nog eens 17 jaar cel.

Sheikh Salman al-Awda

Populaire sheik. In een geheime rechtbankzitting werd de doodstraf tegen hem geëist. Onder andere voor het oproepen tot overheidshervormingen en vanwege tweets waarin hij Qatar en Saudi-Arabië aanmoedigde hun diplomatieke conflict op te lossen. Hij zat vijf maanden in incommunicado detentie, zonder toegang tot familie of een advocaat. Al-Awda heeft veel aanhangers, ook onder jonge moslims in het Westen.

raif badawi

Raif Badawi

Prominente blogger en activist. Badawi richtte een online platform op, waarop volgens de aanklacht tegen hem de islam beledigd werd. Hij kreeg naast celstraf ook 1000 stokslagen, waarvan hij de eerste 50 ook daadwerkelijk kreeg. Onder grote internationale druk en verontwaardiging werden de andere stokslagen niet uitgevoerd. Badawi moet nu nog een reisverbod van 10 jaar uitzitten.

Waleed Abu al-Khair Privéfoto

Waleed Abu al-Khair

Advocaat van Raif Badawi. Werd opgepakt nadat hij had geweigerd een document te ondertekenen waarin hij beloofde te stoppen met zijn mensenrechtenwerk. Hij kreeg een geldboete, 15 jaar cel en dito reisverbod. Hij was een van de eerste activisten die werd veroordeeld onder de nieuwe antiterrorisme wetgeving. In de gevangenis is al-Khair regelmatig mishandeld.

Mohammad al-Otaibi

Mohammed al-Otaibi

Mensenrechtenverdediger en medeoprichter van The Union of Human Rights. Hij werd aangeklaagd voor onder meer ‘het verspreiden van chaos’ en ‘het publiceren van verklaringen die schadelijk zijn voor de reputatie van het koninkrijk.’ Noorwegen gaf hem een vluchtelingenstatus. Toen hij via Qatar naar dat land probeerde te reizen, werd hij gedeporteerd en vastgezet. Nu zit hij een straf van 14 jaar uit.

Mohammed al-Qahtani

Mensenrechtenverdediger en medeoprichter van de bekende ngo Saudi Association for Civil and Political Rights (ACPRA). Hij kreeg 10 jaar cel en dito reisverbod. Hij werd veroordeeld omdat hij de nationale veiligheid zou hebben proberen te verstoren en zou hebben opgeroepen tot demonstraties. Al-Qahtani’s straf liep eind 2022 af. Hij kwam echter nooit vrij en is sindsdien slachtoffer van gedwongen verdwijning.

Kom in actie

Zorg dat deze dappere activisten niet buiten spel worden gezet. Roep Saudi-Arabië op om het gevangen elftal hun vrijheid terug te geven!

Teken de petitie