Russischtalige website van de BBC
© Amnesty International Russia

Internetwetten

De autoriteiten kunnen websites op een zwarte lijst plaatsen als ze niet ‘respectvol’ berichten over Rusland en Russische waarden. Voorheen kon dat alleen bij bijvoorbeeld promotie van kinderporno of zelfmoord. Als de websites op de zwarte lijst staan, worden ze geblokkeerd.

Sinds:

2012 (met latere updates)

Russische servers

De autoriteiten kunnen niet alleen websites blokkeren die niet ‘respectvol’ berichten over Rusland, maar  informatie van Russische burgers moet ook op Russische servers worden opgeslagen. Er is een verbod op VPN en andere diensten waarmee je anoniem kan surfen op het internet. De beruchte wet-Yarovaya uit 2016 schrijft voor dat internetgegevens 3 jaar bewaard moeten blijven. Autoriteiten hebben er dan altijd toegang toe, zonder tussenkomst van de rechter. Ook moeten bedrijven die chatfuncties bieden (zoals WhatsApp en Telegram) autoriteiten toegang geven tot de beveiligde informatie, en websites en blogs kunnen door de autoriteiten worden gesloten.

Aanpakken ‘laster’ op het internet

Op 5 juli 2021 tekende president Poetin een nieuwe wet met grote gevolgen voor het delen van informatie op het internet. Deze nieuwe wet regelt dat de autoriteiten berichten op het internet mogen verwijderen of ontoegankelijk maken als ze ‘lasterlijk’ zijn. Dat betekent dat ze iemands reputatie aantasten. De term ‘laster’ is echter nogal ruim te interpreteren. Kritiek op de autoriteiten kan al snel als laster gezien worden.

Tot welke problemen leidt de wetgeving?

  • Internet is de enige plek waar nog enige vrijheid was om kritische geluiden te laten horen. Dit wordt nu ook moeilijker.
  • De controle van de autoriteiten op Russische burgers is enorm toegenomen. De strenge wetgeving leidt niet alleen tot het sluiten van websites, maar ook individuele bloggers worden opgespoord en vervolgd.

Open Russia

In 2017 besloten de Russische autoriteiten om de website van Open Russia te blokkeren. Open Russia is een organisatie die streeft naar meer democratie in Rusland. Open Russia wordt door de Russische autoriteiten als een ongewenste organisatie gezien. Volgens Amnesty International laat de blokkade zien dat de Russische autoriteiten kritische geluiden de mond willen snoeren.

Meer over dit onderwerp