Mensenrechtenverdedigers in Saudi-Arabië
Waleed Abu al-Khair: advocaat van mensenrechtenverdedigers
‘Ik werd gevangengezet omdat ik de verdediging van de onderdrukten in mijn land op mij nam. Vergeet mij niet. Maar belangrijker nog: vergeet degenen die ik verdedigde niet.’
De advocaat Waleed Abu al-Khair is de eerste die veroordeeld werd onder de nieuwe antiterrorismewet. Hij kreeg in juli 2014 een gevangenisstraf van vijftien jaar. Waleed was de advocaat van veel slachtoffers van mensenrechtenschendingen, onder wie zijn zwager Raif Badawi.
Raif Badawi: kritische blogger krijgt stokslagen
Raif Badawi is medeoprichter van een van de grootste online debatfora van Saudi-Arabië, Saudi Arabian Liberals. Hij kreeg de straf voor het oprichten van dit forum en voor het ‘beledigen van de islam’. Op 9 januari 2015 werden de eerste vijftig stokslagen uitgedeeld. Op 7 juni 2015 werd de straf van duizend stokslagen en 10 jaar cel door het Saudische hooggerechtshof gehandhaafd.
Mohammad al-Qahtani: oprichter mensenrechtenorganisatie
Mohammad al-Qahtani is medeoprichter van mensenrechtenorganisatie ACPRA, een van de weinige mensenrechtenorganisaties in Saudi-Arabië. In maart 2013 werd hij veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor ‘het zonder toestemming oprichten van een organisatie’ en het ‘aanzetten tot oproer via demonstraties’. Daarna mag hij tien jaar lang het land niet uitreizen.
ACPRA rapporteerde over mensenrechtenschendingen in Saudi-Arabië. Ook gaf het hulp aan families van gedetineerden die zonder aanklacht of proces worden vastgehouden. De organisatie werd gelijk met de veroordeling van Al-Qahtani verboden. Ook tien andere ACPRA-medewerkers zitten lange gevangenisstraffen uit.
Loujain al-Hathloul: opkomen voor vrouwenrechten
Loujain al-Hathloul werd op 30 november 2014 opgepakt toen zij met de auto vanuit de Verenigde Arabische Emiraten Saudi-Arabië in wilde rijden. De journaliste Maya al-Amoudi wilde naar Al-Hathloul toe rijden om wat spullen te brengen, maar werd toen ook opgepakt. Beide vrouwen werden aangeklaagd voor vergrijpen die te maken hebben met de nationale veiligheid. Na tien weken werden zij vrijgelaten.
In 2015 wilde ze zich kandidaat stellen voor de verkiezingen, de eerste waarbij het vrouwen was toegestaan om zich verkiesbaar te stellen en te stemmen. Ze werd echter niet op de verkiezingslijst gezet. In juni 2017 werd ze om onbekende redenen gearresteerd en na vier dagen weer vrijgelaten. In mei 2018 werd Loujain Al-Hathloul opnieuw opgepakt, net als een aantal andere vrouwenrechtenactivisten. Ze werd ervan beschuldigd Saudi-Arabië te willen destabiliseren.
Fadhel al-Manasif: demonstrant tegen discriminatie sjiieten
Fadhel al-ManasifIn het oosten van Saudi-Arabië zitten vele mensen in de gevangenis omdat zij demonstreerden tegen de discriminatie van sjiieten. Er zitten ook mensen vast die weer demonstreerden tegen die eerdere arrestaties. Velen van hen worden niet berecht en weten dus niet wanneer zij vrijkomen.
Fadhel al-Manasif werd wel voor een rechter gebracht. Hij kreeg een gevangenisstraf van veertien jaar, gevolgd door een reisverbod van vijftien jaar voor zijn betrokkenheid bij een demonstratie, voor het oprichten van een mensenrechtenorganisatie en voor het rapporteren over discriminatie van de sjiieten.