Een man protesteert met dichtgeplakte mond tegen de nieuwe, strengere Spaanse veiligheidswet (juni 2015). Tegenstanders van de wet vinden dat deze het recht op demonstreren schendt en de vrije meningsuiting aan banden legt.
© REUTERS

Het Klokhuis over Vrijheid van Meningsuiting

Four Freedoms van Roosevelt
Zo’n anderhalf jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog introduceerde de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in zijn jaarlijkse State of the Union de four freedoms: vier vrijheden die volgens hem voor iedereen in de wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid enerzijds en vrijwaring van angst en gebrek anderzijds.

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
Deze vier vrijheden zijn de basis geweest voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Eleanor Roosevelt, de echtgenote van de Amerikaanse president, werd voorzitter van de VN-Commissie voor de Rechten van de Mens.

Recht op vrijheid van meningsuiting
Sinds haar oprichting in 1961 zet Amnesty zich in voor het recht op vrijheid van meningsuiting. Dat deden – en doen we nog steeds – door onder andere op te komen voor ‘gewetensgevangenen’, die alleen maar vanwege hun mening vastzitten. We komen ook op voor mensen die onder druk worden gezet of bedreigd worden. Amnesty maakte daarom ‘Het Klokhuis over Vrijheid van Meningsuiting’ mede mogelijk.

Het Klokhuis over vrijheid van meningsuiting
In deze aflevering gaat Pascal op bezoek bij Gusta Olivier Vonk, die als jong meisje van 14 in het Verzet zat tegen de Duitse bezetter. Ze bracht illegaal krantjes rond met gevaar voor eigen leven. In veel landen is het nog steeds niet veilig om je mening te geven. Bekijk de aflevering.

De aflevering maakt onderdeel uit van de vierdelige serie van Het Klokhuis over de vier vrijheden. Alle afleveringen zijn online te zien op www.hetklokhuis.nl


Kom in actie met GRTZ!

Wil je na het zien van de aflevering iets doen? Kom dan in actie voor activist Raif Badawi uit Saoedi – Arabië. Blogger Raif heeft zich met zijn online-activiteiten en kritische tweets, de woede van het Saudische regime op de hals gehaald en zit sinds 2012 een tienjarige gevangenisstraf uit.
De kinderen van Raif hebben hun vader al heel lang niet gezien. Stuur hen een kaartje om te laten weten dat je aan hen denkt!

Verstuur de GRTZ! online

 

Keep up with our activities on instagram for students!