Samen tegen lhbtqia+-haat, samen voor mensenrechten
Iedereen heeft het recht om te zijn wie die wil zijn. Als je hierom gediscrimineerd wordt, is dat een schending van je rechten. En dan kan je je machteloos voelen. Zeker als de overheid er niet tegen optreedt. We zien wereldwijd discriminerende en criminaliserende wetgeving tegen de lhbtqia+-gemeenschap. Ze komen daardoor alleen te staan. Het is belangrijk solidair te zijn met iedereen in én om de lhbtqia+-gemeenschap. Kom daarom in actie!
Het probleem
We zien wereldwijd discriminerende en criminaliserende wetgeving tegen de lhbtqia+-gemeenschap. In Rusland is ‘homopropaganda’ verboden en werd er iemand veroordeeld voor het dragen van regenboogkleurige oorbellen. In verschillende Italiaanse steden worden lhbtqia+ ouders van de geboorteakte van hun kind gehaald. In Oeganda is het ‘uitdragen’ van homoseksualiteit strafbaar. En dit zijn nog maar een paar treurigstemmende voorbeelden. Wetgeving inspireert tot gedrag: in dit geval tot homohaat, discriminatie, gevangenschap, marteling en soms zelfs moord. Lhbtqia+’ers wereldwijd zijn hier slachtoffer van.
Lees verder In meerdere landen is ook het zogenaamde ‘promoten’ van homoseksualiteit strafbaar. Zoals in Hongarije en Ghana. Deze wetgeving is vaak vaag geformuleerd, waardoor niet duidelijk is wanneer je strafbaar bent. Dat leidt tot zelfcensuur van mensen uit de lhbtqia+-gemeenschap zelf én mensen die hen steunen. De maatschappelijke steun voor de gemeenschap neemt daardoor af. De anti-lhbtqia+-beweging wordt steeds beter georganiseerd. Zo gaf in een Amnesty-rapport iemand van een Ghanese lhbtqia+-organisatie aan: ‘Er zijn altijd mensen geweest die lhbtqia+’ers haten, maar voorheen waren ze niet georganiseerd en hadden ze geen middelen. Dat veranderde toen evangelische groepen vanuit de VS het land binnen kwamen.’ Lees hier verder voor meer informatie.
‘Promoten’ homoseksualiteit strafbaar
Sterke tegenbeweging
Veelgestelde vragen
Waar staat lhbtqia+ voor en wat is Amnesty’s positie met betrekking tot dit thema?
Waarom voert Amnesty Nederland deze campagne?
Wat voor discriminerende wetgeving zien jullie dan?
Komt er steeds meer criminaliserende wetgeving?
Hoe verklaren jullie de opkomst van discriminerende en criminaliserende wetgeving?
Speelt dit ook in Nederland?