Q&A #Let’sTalkAboutYES-campagne op hoger-onderwijsinstellingen
Waarom richt Amnesty zich specifiek op hoger-onderwijsinstellingen?
Uit onderzoek van I&O Research, uitgevoerd in opdracht van Amnesty, blijkt dat verkrachting veel voorkomt onder studenten. Terwijl de studententijd voor veel mensen een belangrijke vormende periode is in hun algemene en ook seksuele ontwikkeling. Het is belangrijk dat studenten leren over instemming bij seks (consent). Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor universiteiten, hogescholen en studentenverenigingen. Die moeten een veilige omgeving bieden. De instellingen pakken deze rol op dit moment onvoldoende. Vandaar dat deze studentencampagne zich op deze instellingen richt.
Waarom richt deze campagne zich niet op het MBO of voortgezet onderwijs?
Hoe vaak komt verkrachting onder studenten voor?
Ervaren verkrachte studenten steun van hun onderwijsinstellingen?
Wat doen hoger-onderwijsinstellingen tegen verkrachting onder studenten?
Wat staat er in het manifest dat Amnesty hoger-onderwijsinstellingen vraagt te ondertekenen?
Het manifest is geschreven door een werkgroep bestaande uit studenten, en zal door studenten aan besturen overhandigd worden tijdens een gesprek. Door het manifest te ondertekenen, committeren de instellingen zich eraan een veilige omgeving te creëren voor hun studenten en medewerkers.
Welke onderwijsinstellingen hebben het manifest al ondertekend?
Hier vind je een overzicht van de hoger-onderwijsinstellingen die het manifest Let’s Talk About YES al ondertekenden of dat binnenkort gaan doen.