Europa sluit in rap tempo deals met landen waar de mensenrechtensituatie op zijn zachtst gezegd slecht is. De opvang van mensen en de grensbewaking worden afgeschoven op landen als Tunesië, Egypte, Mauritanië en Libanon. Al deze deals hebben een ding gemeen: mensenrechten staan niet centraal. In ruil voor een hoop geld worden mensen gedwongen in landen te verblijven waar hun rechten worden geschonden. Met als doel om mensen buiten Europa te houden. Amnesty voert campagne om ervoor te zorgen dat er geen migratiedeals worden gesloten ten koste van mensen op de vlucht. Wat wij doen, en wat jij kan doen, lees je hier.
Migratiedeals en het gevaar ervan
Sinds 2015 maken verschillende lidstaten in Europa steeds meer afspraken met landen buiten de EU over het tegenhouden van mensen op de vlucht. Overheden zeggen dat ze dit doen om mensensmokkel tegen te gaan, maar in werkelijkheid willen ze vooral voorkomen dat mensen op de vlucht verder reizen naar hun grondgebied. Ze sluiten deals met landen als Tunesië, waar veel (seksueel) geweld en racisme is tegen migranten, asielzoekers en vluchtelingen. Of met Libanon, waar Syrische vluchtelingen worden teruggestuurd naar Syrië, waar het onveilig voor hen is. Of Egypte, waar Sudanese vluchtelingen onmenselijk worden behandeld. Allemaal gefinancierd door de EU. En zonder enige vorm van controle. Dat maakt de EU en de landen medeplichtig.
Eén ding is duidelijk: mensenrechten staan niet centraal in deze deals. En dat is wat ons betreft een duidelijke dealbreaker.
Rechtszaak EU-Turkijedeal
Om de komst van vluchtelingen te ontmoedigen sluiten 27 landen, waaronder Nederland, op 18 maart 2016 een deal met Turkije: Griekenland mag mensen die de oversteek vanuit Turkije naar Griekenland maken terugsturen. Maar omdat Turkije geen veilig land was, kon Griekenland niemand terugsturen. De gevolgen? Extreme overbevolking in de kampen op de Griekse eilanden. Nauwelijks onderwijs, medische en sanitaire voorzieningen en gezonde voeding. Veel te lange asielprocedures, structurele onveiligheid en blootstelling aan fysiek en seksueel geweld. Als de EU-Turkijedeal één ding heeft laten zien, is het wel dat dit soort migratiedeals ten koste gaan van de meest kwetsbare mensen. Amnesty International, Defence for Children en Stichting Bootvluchteling dagen de Nederlandse staat daarom voor de rechter voor de mensonterende gevolgen van de EU-Turkijedeal.
“Wat ik heb meegemaakt in Griekenland is de vernietiging van mensenrechten en niemand wordt er verantwoordelijk voor gehouden. Mensenrechten zijn ieders rechten, niet alleen voor mensen met macht.”
– Anonieme quote uit getuigenis in rechtszaak
Wat jij kunt doen
De EU-Turkijedeal heeft ongekend veel leed veroorzaakt. Nooit meer zo’n deal zou je denken. Maar de EU ziet de EU-Turkijedeal als een succes en onderhandelt rustig verder over soortgelijke deals met andere landen. Dit moet stoppen.
Sluit je aan bij onze actie. Word dealbreaker en roep de Nederlandse staat op: nooit meer een deal ten koste van mensen op de vlucht!
“This is not a place for humans”
– Zain over zijn verblijf in de Griekse kampen
Deze campagne en rechtszaak wordt ondersteund door de volgende organisaties:
Mede-eisers:
Stichting Bootvluchteling, Defence for Children, Amnesty International