De Maleisische oppositieleider en gewetensgevangene Anwar Ibrahim mocht op 16 mei de gevangenis in Kuala Lumpur verlaten. Ibrahim zat de afgelopen twintig jaar twee keer voor langere tijd vast op basis van politiek gemotiveerde aanklachten. Amnesty voert al sinds zijn eerste arrestatie in 1998 actie voor hem. ‘Anwars vrijlating is een belangrijke stap naar herinvoering van gerechtigheid en mensenrechten in Maleisië na jaren van politieke vervolging door vorige regeringen,’ zei Amnesty’s secretaris-generaal Salil Shetty.
In Mexico werd Sergio Sánchez vrijgelaten. Hij had ruim 8 jaar achter tralies doorgebracht. Sánchez was veroordeeld voor moord, maar het bewijs was vervalst en hij had geen eerlijk proces gekregen. Zijn advocaten zijn ervan overtuigd dat hij niet was vrijgekomen als Amnesty geen actie voor hem had gevoerd.
In Noord-Korea kwam Koo Jeong-hwa op vrije voeten. In november 2017 was ze onder dwang teruggekeerd uit China en iedereen dacht dat ze levenslang zou worden opgesloten in een gevangenenkamp. Haar man, die in Zuid-Korea woont, denkt dat de internationale druk van onder meer Amnesty van doorslaggevend belang was voor haar vrijlating, die zeer onverwacht kwam.
In april liet Ethiopië gevangengezette mensenrechtenverdedigers, journalisten en bloggers vrij. Onder hen was Eskinder Nega, die een paar weken na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd was. Hij had daarvoor al meer dan 7 jaar vastgezeten. In 2012 werd Nega tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘terrorisme’ en ’hoogverraad’. Dat was een verzonnen aanklacht. Amnesty beschouwde hem als gewetensgevangene. Nega was gast op het 50 jaar Amnesty Nederland-evenement in Amsterdam.
Ze zaten respectievelijk 494 en 435 dagen in de cel, maar in maart kwamen ze vrij: hoofdredacteur Murat Sabuncu en onderzoeksjournalist Ahmet Şık van de Turkse krant Cumhuriyet. Amnesty voerde campagne voor hun vrijlating, en die van vele andere journalisten die onterecht gevangen zitten. Ahmet Şık stuurde ons een hartverwarmende boodschap: ‘Ik weet dat door de inspanningen van vooral mijn familie en vrienden, en met jullie fantastische hulp van buitenaf, jullie mij uit de gevangenis hebben gehaald. En daar dank ik jullie heel hartelijk voor.”
In maart beëindigen de autoriteiten op de Filipijnen de gevangenschap van Jerryme Corre . De politie arresteerde de buschauffeur in 2012 en martelde hem. Tijdens de Schrijfmarathon van 2014 schreven we brieven voor Corre. Hij maakte ook deel uit van onze wereldwijde anti-martelcampagne. In maart werd ook een politieagent veroordeeld die had bekend dat hij Corre had gemarteld. Een andere politieagent is nog steeds op vrije voeten.
Tien jaar had ze in de cel gezeten, maar op 15 februari kwam Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador eindelijk vrij. Ze werd eerder tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van ‘abortus’, nadat ze een doodgeboren kind kreeg. In El Salvador is abortus sinds 1997 verboden, ook als een vrouw of meisje zwanger raakt na verkrachting, incest of wanneer haar leven door de zwangerschap gevaar loopt. Wij voerden sinds 2015 intensief campagne voor haar vrijlating.
Drie Chinese mensenrechtenverdedigers konden in januari de gevangenis verlaten nadat wij actie voor ze hadden gevoerd. Li Xuewen en Zhan Huidong kwamen op borgtocht vrij. Ze waren gevangengezet omdat ze deel hadden genomen aan een herdenkingsbijeenkomst voor Liu Xiaobo, de dissident en Nobelprijs voor de Vrede-winnaar die in gevangenschap is gestorven. En Bao Zhuoxuan, de achttienjarige zoon van mensenrechtenadvocaat Wang Yu , kwam veilig in Australië aan. Sinds juli 2015 had hij al diverse keren geprobeerd om China te verlaten.
Eind december kon de Tibetaanse filmmaker en gewetensgevangene Dhondup Wangchen in de Verenigde Staten zijn familie eindelijk weer in de armen sluiten. Hij had bijna 10 jaar in een Chinese gevangenis gezeten, omdat hij een documentaire had gemaakt over Tibet.