Ibrahim Halawa

Nalaten aan Amnesty

Amnesty in je testament

Een gift aan Amnesty nalaten is een zeer krachtige manier om bij te dragen aan een rechtvaardige toekomst met respect voor mensenrechten. Door Amnesty op te nemen in je testament steun jij dit belangrijke werk. Nalaten aan een goed doel hoeft niet ingewikkeld te zijn. We leggen je graag uit hoe het werkt.

Direct naar: ontvang de brochure of plan een gesprek in | zo werkt het | belangrijke gegevens voor de notaris

Nalaten aan Amnesty voor een betere toekomst van onze (klein)kinderen.
© Roy Kuis Photography

Een goed doel opnemen in je nalatenschap

Voor velen van ons komt er een moment in ons leven waarop we nadenken over wat we zullen achterlaten. We willen goed voor onze familie en vrienden zorgen, maar daarnaast willen we dat toekomstige generaties een wereld erven waarin mensenrechten worden gerespecteerd. Misschien voel jij dit ook zo? Jij kunt het werk van Amnesty ook in de toekomst steunen door Amnesty op te nemen in jouw testament.

Amnesty is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en daardoor geheel vrijgesteld van erfbelasting. Dit betekent dat Amnesty jouw nalatenschap voor de volle honderd procent kan inzetten voor een rechtvaardige wereld.

Nalaten aan Amnesty - onderzoek naar schendingen mensenrechten
© Olga Ivashchenko/Amnesty International

Waarom nalaten aan Amnesty?

Door Amnesty op te nemen in jouw testament kunnen wij ons blijven inzetten voor mensen die onrecht wordt aangedaan. Amnesty doet over de hele wereld onderzoek om mensenrechtenschending in kaart te brengen, werkt aan bewustwording en educatie over mensenrechten en komt in actie als dat nodig is. Zo verspreidde Amnesty Nederland in 2023 118 spoedacties voor mensen in gevaar en publiceerde talloze rapporten over mensenrechtenschendingen tijdens de oorlog in Oekraïne.

Zo werkt het

Een testament is een door een notaris opgesteld document waarin staat omschreven wie na jouw overlijden welk deel van jouw bezit of vermogen erft. Je kunt Amnesty op twee manieren in je testament opnemen: je benoemt Amnesty tot (mede-) erfgenaam, of je kent Amnesty een legaat toe. Je kunt jouw testament overigens op elk gewenst moment weer veranderen via een notaris.

Amnesty benoemen als (mede-) erfgenaam

In je testament benoem je een of meerdere erfgenamen. Als erfgenaam krijgt een persoon en/of een organisatie recht op jouw nalatenschap. Naast familie en vrienden kun je dus ook Amnesty (mede-) erfgenaam maken.

Amnesty benoemen als legataris

Een legaat kun je zien als een gift in je testament. Je kunt zo een bepaald geldbedrag of een percentage, een huis, een schilderij of andere waardevolle goederen nalaten aan Amnesty. Zo kun jij je familieleden of goede vrienden als erfgenaam benoemen en daarnaast een gift aan Amnesty nalaten.

Praat erover met je omgeving

Als je een goed doel opneemt in je testament, kan dit voor vragen zorgen bij nabestaanden. Een manier om dit te voorkomen, is door een duidelijke motivatie te geven. Dat kun je doen door ideeën over wat je wilt doen met je nalatenschap te delen met familie of vrienden, of door een brief bij je testament achter te laten. Zo voorkom je eventuele lastige situaties voor andere erfgenamen.

Amnesty al in jouw testament?

We beschouwen het als zeer bijzonder en betekenisvol dat je Amnesty in jouw testament hebt opgenomen. Hartelijk dank hiervoor. Je kunt het contactformulier gebruiken om ons dit te laten weten. Uiteraard zullen wij jouw informatie vertrouwelijk behandelen.

Belangrijke gegevens voor de notaris

Als je Amnesty wilt opnemen in jouw testament zijn voor de notaris de volgende gegevens van belang: Vereniging Amnesty International, afdeling Nederland. Gevestigd te Amsterdam. Postadres: Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam. Dossiernummer Handelsregister van de Kamer van Koophandel te Amsterdam: 40530953.

Robert King

Ik zou willen dat iedereen een eerlijk proces kan krijgen.

Robert King zat 29 jaar in eenzame opsluiting voor een misdrijf die hij niet had begaan. Amnesty voerde jarenlang actie voor hem. Sinds zijn vrijlating reist hij de wereld over om te pleiten voor de vrijheid van Amerika’s politieke gevangenen.

Ik weet zeker dat de bewakers zich dankzij die internationale belangstelling voor mijn lot koest hielden.

Robert King

Andries Tieleman

Mensenrechten zijn niet vanzelfsprekend.

Dat besef kreeg Andries al van zijn ouders mee. Al sinds zijn studie zet Andries zich als vrijwilliger in voor Amnesty.

Ik weet al jaren dat ik aan Amnesty International wil nalaten. Het is voor mij een logische keuze. Met meer dan dertig jaar ervaring bij Amnesty weet ik dat de organisatie verantwoord omgaat met giften.

Andries Tieleman
José van Aaken over nalaten aan Amnesty

José van Aaken

Het blijft nodig…

José zet zich in voor Amnesty en de mensenrechten als ‘gewoon’ lid, maar ook als collectant en als deelnemer aan Amnesty’s bliksemacties. Ze heeft Amnesty opgenomen in haar testament.

Het is een mooie manier om te zorgen dat het werk doorgaat. Amnesty is onafhankelijk en neemt geen geld aan van de overheid. Dit soort bijdragen blijft nodig.

José van Aaken
Testimonial nalaten

Anne-Marie Thus

In veel landen, ver weg maar ook dichtbij, ben je als lhbtqia+er niet veilig.

Anne-Marie Thus trouwde op 1 april 2001 met Héléne Faasen. Zij waren het eerste lesbische echtpaar ter wereld.

Er zijn in de tussentijd dingen verbeterd, Lhbtqia+ers kunnen bijvoorbeeld bewuster kiezen of zij wel of geen kinderen willen. Maar ook hier zijn mensen die een probleem met anderen hebben vanwege hun geaardheid of genderidentiteit.

Anne-Marie Thus
Interview Lena met notaris tijdens webinar nalaten aan goede doel
© Amnesty

Interview met notaris GertJan Veenhof

Hoe kunt u aan een goed doel zoals Amnesty nalaten? In dit interview leggen we uit:

  • Waarom een testament opstellen?
  • Hoe kun je nalaten? Verschil erfstelling, legaat en percentage legaat.
  • Wat doet een executeur?
  • Wat is een codicil?
  • Tips van de notaris
Bekijk de video

Heb ik een testament nodig?

Het hangt van veel factoren af wat voor jou van belang kan zijn. Daarom kun je hier de TestamentTest doen. Door het beantwoorden van een aantal vragen kan de test in grote lijnen aangeven wat voor jou persoonlijk van belang is om te regelen. Hiermee heb je al snel een goed advies over jouw erfrechtelijke mogelijkheden. Doe de test en ontvang een persoonlijk verslag via de e-mail. Doet de test het niet? Refresh dan de pagina.

Persoonlijk contact

Wil je graag een keer gebeld worden door onze specialist op het gebied van nalatenschappen? Jelia den Herder neemt graag contact met je op. Wij kunnen ook een keer bij je op bezoek komen om over dit onderwerp te komen praten. Graag maken we een afspraak met je.