Collectanten vertellen

Het is weer tijd voor onze landelijke collecteweek. Naast de collectanten die de buurt in gaan met een collectebus, collecteren ook dit jaar weer veel mensen online. Dit is gemakkelijker en leuker dan je denkt, horen Jeroen uit Nijmegen en Anneleen uit Amersfoort.

Een donatie als cadeau

Jeroen van der Laak uit Nijmegen

Waarom collecteer je online?

In het verleden heb ik wel eens een keer met de fysieke collecte meegelopen, maar met een drukke baan en kinderen valt dat wat moeilijk in te plannen. Afgelopen 3 maart hield ik mijn oratie, waarmee ik officieel hoogleraar werd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik was ook jarig die dag, genoeg reden voor een feestje. Mensen willen graag een cadeau geven, en het leek mij mooi om donaties voor een goed doel te vragen. Het was niet moeilijk om een doel te kiezen, ik denk dat het beschermen van mensenrechten belangrijker is dan ooit. Bovendien ben ik al zo’n 35 jaar, sinds mijn studietijd, lid van Amnesty International.

lees meer

Hoe heb je het aangepakt?

Speciaal voor de gelegenheid is er een online collectebus voor mij aangemaakt. Alle genodigden voor het feest kregen een link naar de collecte in de uitnodiging. Ook hingen er QR-codes op het feest zodat de gasten ter plekke de online collectebus nog konden vinden. Op de pagina van mijn online collectebus heb ik mijn motivatie om voor Amnesty te collecteren gedeeld. Dat vond ik heel gemakkelijk om te doen, ik kon het namelijk aan mijn oratie koppelen. Ik mag hier vrijuit spreken, hardop zeggen wat ik denk en vind. Dit is niet overal het geval. Vrijheid van meningsuiting is niet overal vanzelfsprekend. Ook in Nederland ligt het steeds meer onder vuur. Er werd goed gereageerd op de online collecte, de meeste mensen vinden het een belangrijk doel om aan te doneren.

Heb je tips voor nieuwe online collectanten?

Het is denk ik belangrijk om een pakkende tekst te schrijven, om goed uit te leggen waarom je dit doel steunt. Zorg er verder voor dat je zichtbaar bent. Gebruik al je online kanalen om je netwerk te bereiken!

Het is haast te gemakkelijk

Anneleen Muntendam uit Amersfoort

Hoe vind je het online collecteren?

Ik vind het een geweldig initiatief! Vanaf het eerste jaar dat het werd aangeboden doe ik naast de fysieke collecte ook aan online collecteren. Het gaat ontzettend goed. Vorig jaar heb ik online drie keer zoveel opgehaald als met drie dagen fysiek collecteren. Terwijl ik de collecte alleen maar via Whatsapp verstuur, ik heb geen sociale media. Het is zo gemakkelijk dat ik mij wel een beetje een salonactivist voel, misschien dat ik daarom ook nog met de collectebus de buurt in ga.

lees meer

Hoe pak je het aan?

Ik verstuur de vraag om te doneren gericht naar mensen van wie ik weet dat ze een warm hart hebben voor mensenrechten. Gelukkig zitten er veel van dat soort mensen in mijn kennissenkring. Ik stuur het niet naar Whatsappgroepen. Mijn man heeft de link wel naar een groep collega’s doorgestuurd en iemand vroeg of zij de link naar anderen door mocht sturen. Een mooi sneeuwbaleffect. In het eerste jaar stuurde ik een aankondiging mee: ‘Heb je er bezwaar tegen als ik je een donatielink stuur?’ Maar inmiddels stuur ik gewoon de link. Wie zich eraan stoort hoeft er niet op te klikken.

Hoe reageren mensen op de online collecte?

Misschien komt het doordat ik vrij gericht de link rondstuur, maar ik heb nog geen negatieve reacties gehad. Ik let er wel op dat als ik mensen via Whatsapp heb benader, ik niet ook nog bij ze aanbel. Voor zowel de fysieke- als de online collecte geldt dat het fijn is dat de naam Amnesty International zo bekend is. Ik hoef niet uit te leggen waar ik voor collecteer. Op de pagina van de online collecte staat ook duidelijk dat het om een eenmalige donatie gaat. Dus mensen hoeven niet bang te zijn dat ze ergens aan vastzitten.

Heb je nog tips voor nieuwe collectanten?

Doe het! Maak gebruik van de optie om online te collecteren. Ook al doneert slechts 10 procent van de mensen aan wie je de link stuurt, alle beetjes helpen. En het is zo gemakkelijk. Zelfs als je ziek bent of door je enkel bent gegaan kun je op deze manier collecteren. Verder denk ik dat individuele berichten beter werken dan groepsberichten. Zo maak je het persoonlijk.