Support het gevangen elftal

Saudi-Arabie: Stop sportswashing!

Support het gevangen elftal

Saudi-Arabië doet er alles aan om in 2034 het WK voetbal te mogen organiseren. Dit terwijl het land kampioen mensenrechten schenden is. Dit is sportswashing. Amnesty voert de komende tijd actie voor 11 dappere activisten die ongekend zware straffen opgelegd kregen, enkel en alleen omdat ze voor hun mening en de rechten van anderen opkwamen. Teken de petitie en word supporter van het gevangen elftal!

Teken de petitie

In het kort...

Het gevangen elftal

11 verschillende mensen, 11 verschillende verhalen. Een ding hebben ze met elkaar gemeen: ze kregen zware straffen voor het uiten van hun mening. Vanaf 10 jaar celstraf tot soms zelfs de doodstraf. Vaak komt er ook nog een reisverbod bovenop de gevangenisstraf, zodat deze mensen hun kinderen niet zien opgroeien.

Lees meer over het gevangen elftal
Het gevangen elftal
Voetballer Cristiano Ronaldo wordt gepresenteerd bij zij nieuwe club Al Nassr in Saudi-Arabië

Wat is Sportswashing?

De pr-machine draait op volle toeren om het slechte imago van Saudi-Arabië op mensenrechtengebied op te poetsen. Een land dat met de organisatie van een prestigieus sportevenement of met sponsoring van een gerenommeerde sportploeg wil verdoezelen dat er veel mis is wat betreft het naleven van de mensenrechten, doet aan sportswashing.

Meer over sportswashing
Wat is sportswashing?

Kom in actie

Zorg dat deze dappere activisten niet buiten spel worden gezet. Roep Saudi-Arabië op om het gevangen elftal hun vrijheid terug te geven!

Word supporter en teken de petitie.

Teken de petitie
Teken de petitie
Actie voor de Saudische ambassade voor meer rechten voor vrouwen

Versterk onze impact

Wil je graag iets doen aan de schendingen van mensenrechten in Saudi-Arabië en andere landen? Word lid van Amnesty. Amnesty vraagt de Saudische autoriteiten via brievenacties en petities om de vrijlating van mensenrechtenverdedigers. Ook demonstreren we soms bij de Saudische ambassade in Den Haag. Als lid van Amnesty vergroot je onze slagkracht en help je activisten in nood. Hoe meer leden, hoe groter de druk op machthebbers, hoe meer resultaat.

Ja, ik word lid
Versterk onze impact

Kom in actie om het gevangen elftal hun vrijheid terug te geven!

Een simpel berichtje op sociale media kan al leiden tot een lange celstraf en zelfs de doodstraf in Saudi-Arabië. Salma al-Shehab is student en moeder van twee jonge kinderen. Na een tweet over vrouwenrechten werd ze in een oneerlijke rechtszaak veroordeeld tot 27 jaar cel. Ze zat bijna 300 dagen in eenzame opsluiting.  Salma en vele anderen worden onmenselijk zwaar gestraft omdat ze zich kritisch uitspraken over het mensenrechtenbeleid van het land.

Ondertussen doet Saudi-Arabië aan sportswashing: het land trekt namelijk alles uit de kast om in 2034 het WK voetbal te mogen organiseren. Met grote, prestigieuze sportevenementen wil het land haar imago oppoetsen en de aandacht afleiden van de slechte mensenrechtens

Teken de petitie

Dit formulier kan niet worden getoond vanwege de instellingen van je browser. Mogelijk staat javascript uit of zit je in Reader Mode.

Het gevangen elftal

Amnesty voert de komende tijd actie voor 11 activisten die in de gevangenis zitten of worden vervolgd, enkel en alleen omdat ze voor hun mening en de rechten van anderen opkwamen.
Lees meer over het gevangen elftal

 

  • Manahel al-Otaibi uit Saudi-Arabië zit al meer dan een jaar vast vanwege een kritische tweet

    Manahel al-Otaibi

    Fitnessinstructeur. 11 jaar voor tweet en selfie zonder abaya.

  • Salma al-Shehab

    Moeder. Student. 27 jaar voor tweet over vrouwenrechten.

  • Abdulrahman al-Sadhan

    Rode Halve Maan-medewerker. 20 jaar voor satirische tweet.

  • Mohammad bin Nasser al-Ghamdi

    Mohammad bin Nasser al-Ghamdi

    Gepensioneerd leraar. Zware straf voor berichten op Twitter en Youtube.

  • Precies een week nadat het rijverbod voor vrouwen was opgeheven, werd vrouwenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul gearresteerd.

    Loujain al-Hathloul

    Zat lange celstraf uit voor actie over autorijverbod. Nog altijd een reisverbod.

  • Mohammed al-Rabiah

    Keer op keer veroordeeld voor opkomen vrouwenrechten.

  • Sheikh Salman al-Awda

    Doodstraf voor oproep hervorming overheidsbeleid.

  • raif badawi

    Raif Badawi

    Blogger en activist. Zat jarenlang vast. Kan door reisverbod familie niet zien.

  • Waleed Abu al-Khair Privéfoto

    Waleed Abu al-Khair

    Advocaat. 15 jaar omdat hij weigerde te stoppen met zijn mensenrechtenwerk.

  • Mohammad al-Otaibi

    Mohammed al-Otaibi

    Oprichter mensenrechtenorganisatie. Veroordeeld tot 14 jaar cel.

  • Mohammed al-Qahtani

    Oprichter NGO. Spoorloos verdwenen na uitzitten gevangenisstraf.

Kom in actie, teken de petitie

Zorg ervoor dat deze dappere activisten niet buiten spel worden gezet. Roep Saudi-Arabië op om het gevangen elftal hun vrijheid terug te geven!

Ik teken nu
De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman
© Muhammad Hamed - Pool/Gettty Images

Saudi-Arabië en mensenrechten

Er is een hoop mis met de mensenrechten in Saudi-Arabië. De vrijheid van meningsuiting wordt ernstig beknot, er worden regelmatig executies en lijfstraffen uitgevoerd, er vinden oneerlijke rechtszaken plaats, de sjiitische minderheid wordt stelselmatig gediscrimineerd en vrouwen hebben veel minder rechten dan mannen. Wie zich hierover kritisch uitlaat, wordt zwaar gestraft.