Terugblik Schrijf je vrij

Schrijf je vrij 2024

Korte terugblik op het eerste Schrijf je vrij event in Utrecht

Schrijf je vrij: een korte terugblik 

Op zaterdag 10 februari kwamen bijna 100 mensen bij elkaar in voormalige gevangenis De LiK in Utrecht voor Schrijf Je Vrij. 10 uur lang schreven zij achter gesloten gevangenisdeuren voor mensen die onterecht vastzitten. Graag blikken we kort terug op Schrijf Je Vrij, een dag waarop deelnemers aandacht vroegen voor de benarde mensenrechtensituaties van 10 mensenrechtenverdedigers.

Er zijn 1998 brieven en kaarten geschreven

De kaarten die door de deelnemers zijn geschreven, sturen we naar mensenrechtenactivisten die onterecht vastzitten. Daarmee laten we ze weten dat de wereld hen niet heeft vergeten. De brieven sturen we naar de relevante autoriteiten. Zo zetten we hen onder druk om de mensen vrij te laten. We weten uit ervaring dat zo’n enorme hoeveelheid brieven echt het verschil kan maken.

We schreven voor: Abdulhadi Al-Khawaja uit Bahrein, Marfa Rabkova uit Belarus, Floriane Irangabiye uit Burundi, Ilham Tohti uit China, Hoda Abdelmoniem uit Egypte, Chow Hang- Tung uit Hongkong, Yahaya Sharif-Aminu uit Nigeria, Alexandra Skochilenko uit Rusland, Leonard Peltier uit de Verenigde Staten, Maykel Osorbo uit Cuba.

Meer cijfers

89

Deelnemers

De eerste editie van Schrijf je vrij was met 89 aanwezige deelnemers, 105 persoonlijke sponsorpagina's, 13 teams, en 1938 donaties een succes.

37.505

Euro ingezameld

Er is €37.505 sponsorgeld opgehaald. Met dit sponsorgeld kan Amnesty in actie blijven komen voor mensen van wie hun mensenrechten worden geschonden.

9

Rapportcijfer

We hebben van 54 deelnemers een evaluatie ontvangen. Zij gaven Schrijf Je Vrij gemiddeld een 9 als rapportcijfer.

Videorapportage

Schrijf je vrij evenement Utrecht

Schrijf je vrij!

Terugblik schrijf je vrij event 2024

Wat jullie zeiden...

Lees wat de deelnemers hebben gezegd over Schrijf je vrij.

“Gezien alles wat er in de wereld gebeurt had ik heel erg behoefte aan een actie waarin ik een bijdrage kon leveren en waarbij ik me een onderdeel van een groot geheel kan voelen. Veel gaat tegenwoordig online, en dat is super handig natuurlijk, maar daardoor voeren we het gesprek niet meer zo vaak met elkaar. Door deze actie is dat in ieder geval wel weer gelukt! Ik besef me dat ik zo dankbaar en gelukkig mag zijn in dit land, maar dat we ook hier met elkaar moeten blijven opletten, dat de rechten voor iedereen zijn en altijd gelden! “

Je motivatie...

“Ik had geen idee hoe een gevangenis er echt van binnen uitziet. Het heeft echt wel indruk op mij gemaakt, zeker om echt even in een cel te kunnen zitten.”

“Het was zeer indrukwekkend om dit op deze locatie te doen, dit had grote impact op mij. Ik schrijf al jaren op andere plekken, in bibliotheek e.d. maar dit is wel heel indringend. “

De locatie...
De beleving bij Schrijf je vrij

“Natuurlijk is het niet echt, en dat kan ook niet. Maar door de details (zo’n nummer wat je krijgt, allemaal dezelfde kleding, de zwarte bak, de cipiers), krijg je toch een beetje een beeld.”

“Ik had het geen probleem gevonden als het nog wat “strenger” was geweest. Maar dat is meer omdat je sponsoren op één of andere manier graag zien dat je af ziet…”

De beleving..

“Ik vond het een ideaal evenement om het nuttige met het aangename samen te brengen. In de vragenlijst vond ik het lastig om ‘leuk’ in te vullen bij de call met Jewer Ilham. Dat was niet leuk, maar erg indrukwekkend. Wellicht het ‘hoogtepunt’ van de dag.”

“Het gaf mij de mogelijkheid om weer even het gevoel te krijgen dat ik wat kon betekenen. Vaak voel je je zo machteloos.”

“Jas en tas inleveren. Foto maken alsof je een misdadiger bent. Je had geen idee van het programma en had er ook geen invloed op. Je ging naar de cel en je mocht een half uurtje luchten.”

Groepsfoto

Klik op ‘download de foto’ en sla de foto op.