Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar writeforrightsopschool@amnesty.nl
Elk jaar rond 10 december voeren we bij Amnesty massaal actie voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Deze personen zitten bijvoorbeeld vast omdat ze voor hun mening uitkwamen, worden gediscrimineerd om wie ze zijn, of worden gemarteld om wat ze geloven.
Over de hele wereld schrijven mensen miljoenen brieven en kaarten voor dezelfde personen. Ze schrijven brieven naar autoriteiten om te vragen om gerechtigheid en sturen kaarten naar mensenrechtenactivisten om hen een hart onder de riem te steken. Dit doen ze online of op papier.
Zo’n massale, wereldwijde schrijfactie werkt. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt machthebbers om mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.
Wil je met jouw school deelnemen aan Write for Rights? Geweldig! Meld jouw school aan via dit formulier, en dan ontvang je uiterlijk begin november een link om gratis materiaal te bestellen voor jouw schrijfactie. De schrijfacties op scholen vinden plaats tussen 20 november en de kerstvakantie.
Je kunt onder andere een lesbrief met inspirerende opdrachten, voorbeeldteksten, pennen en posters bestellen. Met de lesbrief en het andere lesmateriaal kun je een les opzetten waarin leerlingen kennismaken met Amnesty International en Write for Rights, waarna ze aan de slag kunnen met het schrijven van kaarten en brieven. Wil je meer verdieping aanbrengen in jouw schrijfactie? Laat dan een Write for Rights-gastles verzorgen door een Amnesty-gastdocent.
Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Hun zaken zijn belangrijk en urgent, en we hebben er voldoende betrouwbare informatie over. Voor Write for Rights kiezen we een aantal mensen uit voor wie wij wereldwijd speciale aandacht vragen. Vaak helpt die extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid.
Zo werden Rita Karasartova en andere activisten uit Kirgizië, die aangeklaagd werden omdat ze vreedzaam protesteerden voor hun recht op drinkwater, vrijgesproken. En Bernardo Caal Xol uit Guatamala, die geweldloos een heilige rivier beschermde en daarvoor in de gevangenis terecht kwam, kwam vervroegd vrij. Hier kun je meer succesverhalen van Write for Rights lezen.
In deze tijden van grootschalige online acties kunnen we met handgeschreven brieven onze persoonlijke betrokkenheid laten zien. We laten de ontvangers – autoriteiten én de mensen voor wie we in actie komen – weten dat we tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie en dat we ons er echt in hebben verdiept.
Handgeschreven brieven worden ook niet altijd direct zichtbaar uit naam van Amnesty verstuurd. Omdat er ook diplomatieke/administratieve post binnenkomt bij de autoriteiten, hebben zij bijna geen andere keuze dan elke brief te openen. Soms zijn er zelfs verplichtingen om brieven te beantwoorden. Met onze brieven dwingen we zo autoriteiten om kritische vragen te beantwoorden.
Kortom, de massaliteit van online acties maakt vaak grote indruk, maar een handgeschreven brief valt meer op. We blijven daarom vasthouden aan de meerwaarde van handgeschreven brieven, zéker als het gaat om de Write for Rights-acties.
Dit hangt af van het land waar de brieven en kaarten naartoe gestuurd worden. In onze voorbeeldbrieven en voorbeeldgroeten gebruiken we meestal Engels, maar soms de taal van het land waarnaar we schrijven, bijvoorbeeld Spaans of Frans. Als je die taal machtig bent kun je ook daarin je brief opstellen. We hebben ook achtergrondinformatie in het Engels over de mensen voor wie we dit jaar schrijven. Die kun je vanaf 1 november downloaden bij tips, uitleg en video’s.
De mensen voor wie we actievoeren krijgen vaak veel post. Hoewel ze graag zouden willen, is het voor hen te duur en ondoenlijk om iedereen persoonlijk een antwoord te sturen.
Tijdens Write for Rights worden er tienduizenden brieven geschreven en verstuurd. Het verzenden van al die brieven kost veel geld. Het is belangrijk om de brieven en kaarten te versturen naar de adressen die genoemd worden in de voorbeeldbrieven. Om portokosten te besparen, kun je alle kaarten bij elkaar in één envelop naar Amnesty Nederland sturen. Het adres daarvan staat op de voorbeeldbrieven. De brieven sorteer je per adres en verzend je in grote enveloppen direct naar de autoriteiten van de desbetreffende landen.
Amnesty’s Educatieteam biedt les- en actiematerialen voor het onderwijs. Onze vrijwillige gastdocenten gaan met deze materialen aan de slag op het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Gastdocenten volgen één keer de training mensenrechteneducatie. Tijdens de trainingsdagen ligt het accent op de praktijk van het lesgeven volgens de principes van mensenrechteneducatie.
Onze gastdocenten geven graag (en kosteloos) een les over Write for Rights en begeleiden de leerlingen met het schrijven. Dit kan online of fysiek in de klas. Let op: je moet de gastles wel vier weken van tevoren aanvragen en we kunnen niet garanderen dat we een gastdocent aan de les kunnen koppelen. En, als docent moet je zelf de materialen bestellen, ook als je een gastles boekt.
Een Write for Rights gastles aanvragen kan via dit formulier.
We bieden een uitgebreid (gratis) schrijfpakket aan voor alle typen onderwijs. Het bestellen van het lesmateriaal gaat dit jaar op een wat andere manier dan eerdere jaren. Hiervoor is eerst een vooraanmelding nodig. Je ontvangt vervolgens uiterlijk begin november een link om de bestelling te plaatsen, en meer informatie over het bestellen.
Aanmelden kan via dit formulier.
Het bestellen van materialen gaat dit jaar via de nieuwe Write for Rights-webshop. Om te kunnen bestellen meld je eerst je schrijfactie hier aan.
Vervolgens ontvang je een bevestingsmail. In deze mail vind je een link waarmee je een account kunt aanmaken voor de Write for Rights-webshop.
Heb je een account aangemaakt, ga dan naar de webshop en log in.
Kies op de homepage ‘Actiemateriaal Scholen’ voor docenten of gastdocenten. Selecteer vervolgens je gratis materialen en plaats je bestelling. De materialen worden binnen enkele dagen bezorgd.
Voor het opkomen voor mensenrechten, actievoeren en het ondertekenen van een petitie is geen toestemming van een ouder vereist. Wel is er volgens de privacywet AVG toestemming nodig bij het verzamelen van persoonsgegevens van kinderen. Een persoonsgegeven is een gegeven dat herleidbaar is naar een specifiek individu. Daarom hebben wij onze groetenkaarten, brieven en jongerenpetities voor Write for Rights op School zo ingericht dat de ingevulde gegevens niet zomaar herleidbaar zijn naar een specifiek kind. Daarom vragen we alleen naar voornaam + land (en leeftijd, bij de jongerenpetities).
Voor al deze gegevens geldt overigens dat ze optioneel zijn en nergens door ons worden geregistreerd en gedupliceerd. Je leest alles over privacy en deelname aan acties op school terug in de privacyverklaring van Amnesty Educatie. Ook staat er een aparte Q&A over jongerenpetities op onze website.
Meedoen aan Write for Rights is gratis. Je kunt uiterlijk begin november de materialen bestellen. Waar je wel zelf voor moet zorgen zijn enveloppen voor de brieven en postzegels. Organiseer je zelf een schrijfactie waar veel brieven worden geschreven, waardoor de portokosten hoog zijn, dan kan Amnesty je een deel hiervan vergoeden. Informatie hierover vind je bij het materiaal dat we je in november toesturen.
Amnesty zorgt voor een uitgebreid schrijfpakket, een handleiding en tips en trucs voor een succesvol Write for Rights-event. Daarnaast vind je op onze materialenpagina de lesbrief en alles wat je nodig hebt om jouw Write for Rights les vorm te geven. Jij zorgt vervolgens voor de ruimte en voor de mensen die brieven schrijven. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op via writeforrightsopschool@amnesty.nl
Wij hebben geld nodig om de actie te kunnen voeren. We waarderen elke bijdrage en vinden het enorm fijn als je ons helpt. Dankzij jouw bijdragen kunnen we ons onverminderd blijven inzetten om gewetensgevangenen vrij te krijgen, discriminatie te bestrijden en marteling te voorkomen. Zo werken we samen aan een eerlijke wereld.
Er zijn veel leuke manieren om geld in te zamelen. Je kunt een sportprestatie laten sponseren, zelfgebakken taart verkopen op je werk, of vraag een donatie in plaats van een verjaardagscadeau. Kom je er niet helemaal uit? Stuur dan een mail naar actieplatform@amnesty.nl. Wij helpen je graag om je actie tot een succes te maken.
Koop je kerstkaarten bij Amnesty