Sasha Skochilenko en haar partner Sonia uit Rusland zijn na twee jaar eindelijk herenigd. Sasha werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf omdat ze protesteerde tegen de Russische invasie in Oekraïne.
© Amnesty International

Onze successen

Een greep uit onze successen

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet samen met jou daders onder druk. Onze gezamenlijke acties leiden regelmatig tot successen. Lees hieronder hoe onze inzet heeft bijgedragen aan de vrijlating van mensen en het aanpassen van discriminerende wetten. En hoe onze stemmen samen verandering teweegbrachten.

Deze mensen kwamen vrij

We maakten ons sterk voor mensen die onterecht gevangenzaten. Met succes!
Iwao and Hideko Hakamada bij Amnesty International Japan.

Iwao Hakamada, Japan

Op 26 september 2024 werd de 88-jarige Iwao Hakamada vrijgesproken door de rechtbank van het Shizuoka-district in Japan. Hij bracht meer dan 45 jaar door in de gevangenis, wachtend op zijn executie. Amnesty International voerde meer dan 15 jaar actie voor hem.

 

Lees meer
Aleksandra Skochilenko

16 activisten, Rusland

Op 1 augustus 2024 lieten Rusland en Belarus in het kader van een gevangenenruil zestien gevangenen vrij. Onder hen waren de mensenrechtenverdedigers Oleg OrlovAleksandra (Sasha) SkochilenkoLilia Chanysheva, Ksenia Fadeeva, Vladimir Kara-MurzaAndrei Pivovarov en Ilya Yashin, en de journalisten Evan Gershkovich en Alsu Kurmasheva.

Lees meer
Rita

Rita Karasartova en anderen, Kirgizië

Rita Karasartova en ten minste 22 andere vreedzame demonstranten zijn in juni 2024 vrijgesproken. Er was 20 jaar gevangenisstraf tegen hen geëist omdat ze vreedzaam demonstreerden voor hun recht op drinkwater. In december 2023 schreven over de hele wereld mensen brieven voor hun vrijspraak tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights.

Lees meer
Joanah Mamombe en Cecillia Chimbiri

Cecillia en Joanah, Zimbabwe

Cecillia Chimbiri, Joanah Mamombe en Netsai Marova uit Zimbabwe werden na een demonstratie opgepakt, mishandeld en misbruikt. Vervolgens werden ze aangeklaagd. In 2022 werd tijdens Write for Rights massaal voor de vrouwen geschreven. In juli 2023 werden Cecillia en Joanah vrijgesproken. Netsai’s zaak loopt nog.

Lees meer
Bernardo Caal Xol

Bernardo Caal Xol, Guatemala

Na 4 jaar onterechte gevangenschap werd Bernardo Caal Xol uit Guatemala op 24 maart 2022 vervroegd vrijgelaten. Hij was veroordeeld tot 7 jaar en 4 maanden cel omdat hij geweldloos de heilige rivier van de Q’eqchi’ Maya’s beschermde. Amnesty-supporters schreven massaal brieven om Bernardo’s vrijlating te eisen. Ook kreeg hij duizenden kaartjes met lieve berichten.

Lees meer

Toomaj Salehi, Iran

Op 1 december 2024 is Toomaj Salehi vrijgelaten. De 33-jarige Iraanse rapper werd in oktober 2022 opgepakt. Hij werd tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn deelname aan demonstraties voor meer vrijheid voor vrouwen in Iran en omdat hij via zijn muziek kritiek uitte op de autoriteiten. In april 2024 kreeg hij plots de doodstraf opgelegd. Die straf werd een paar maanden later weer ingetrokken. Amnesty International vroeg veel aandacht voor Toomaj Salehi.

Lees meer

Yorm Bopha, Cambodja

De Cambodjaanse activiste Yorm Bopha werd op 22 november 2013 op borgtocht vrijgelaten. Ze werd in december 2012 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze een aanslag op twee mannen zou hebben gepland. Maar daar was geen enkele aanwijzing voor. De werkelijke reden voor haar veroordeling was Bopha’s vreedzame strijd tegen gedwongen huisuitzettingen van duizenden bewoners in het gebied rond het Boeung Kak-meer in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. Amnesty International voerde uitgebreid actie voor Yorm.

Lees meer
Teodora del Carmen Vásquez met de door haar ontvangen brieven en kaarten van de Write for Rights schrijfactie

Teodora del Carmen Vásquez, El Salvador

Teodora del Carmen Vásquez is op 15 februari 2018 vrijgelaten. Ze werd eerder tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘moord’ nadat ze een doodgeboren kindje kreeg. Amnesty International voerde intensief actie voor haar vrijlating.

Lees meer

Wetten werden gewijzigd en onze stem werd gehoord

Samen zetten we machthebbers onder druk en brachten we onrecht aan het licht.
Leden van maatschappelijke groepen houden spandoeken om de doodstraf te veroordelen tijdens een demonstratie voor het Ministerie van Justitie in Tokio op 26 juni 2014. Japan voerde op 26 juni haar eerste executie van het jaar uit door een man op te hangen voor een drievoudige moord, de negende gevangene die ter dood is gebracht sinds de conservatieve regering van Shinzo Abe aan de macht kwam in 2012.

Tweederde VN-lidstaten voor moratorium op executies

Op 17 december 2024 stemde meer dan tweederde van de VN-lidstaten voor een moratorium op executies. Dit is een mijlpaal in de strijd voor afschaffing van de doodstraf wereldwijd.

Lees meer
Blijdschap bij het winnen van een rechtszaak die Amnesty International met anderen aanspande tegen de Koninklijke Marechaussee (KMar) vanwege etnisch profileren.

Rechtszaak etnisch profileren gewonnen

De Nederlandse Staat legt zich neer bij de uitspraak in een zaak die Amnesty met anderen aanspande tegen de Koninklijke Marechaussee (KMar). Op 14 februari 2023 oordeelde het gerechtshof in hoger beroep dat de huidige werkwijze van de KMar een vorm van rassendiscriminatie is en verbood dit. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen racisme en discriminatie.

Lees meer

Wet seksuele misdrijven aangenomen

Op 19 maart 2024 stemde de Eerste Kamer in met de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Hiermee wordt een belangrijke wijziging doorgevoerd: niet langer staat dwang centraal in het verkrachtingsdelict, maar het ontbreken van wederzijdse instemming (consent). Een geweldige stap in de strijd
tegen seksueel geweld.

Lees meer
Amnesty International demonstreert bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten tegen het aanstaande intrekken van het recht op abortus

7 Amerikaanse staten beschermen abortus

In 2024 namen zeven staten in de Verenigde Staten wetgeving aan die reproductieve rechten uitbreidt of beschermt. Dit is een belangrijke stap in een tijd waarin het recht op abortus in de VS onder vuur ligt.

Demonstratie tegen het intrekken van het verbod op vrouwelijke genitale verminking (FGM) in Gambia.

Gambia handhaaft verbod op meisjesbesnijdenis

Het parlement van Gambia stemde in juli 2024 tegen het intrekken van een wet uit 2015 die vrouwelijke genitale verminking verbood. Amnesty International steunde Gambiaanse organisaties in hun strijd voor handhaving van de wet met publiekscommunicatie en lobby.

Mensen houden spandoeken vast ter ondersteuning van LGBTQIA-rechten buiten het hooggerechtshof dat een baanbrekende uitspraak deed ten gunste van LGBTQIA-gemeenschappen in Windhoek, Namibië, juni.

Seks met mensen zelfde geslacht niet langer strafbaar

Seks met mensen van hetzelfde geslacht is niet langer strafbaar in Namibië. Het Hooggerechtshof bepaalde in juni 2024 dat anti-lhbtqia+-wetten in strijd zijn met de grondwet. Het gaat om wetten rondom ‘sodomie’ en ‘onnatuurlijke overtredingen’ die stammen uit het koloniale tijdperk.

Lees meer
Het parlement van Ghana heeft gestemd voor het schrappen van de doodstraf uit twee wetten: de Criminal and Other Offences Act uit 1960 en de Armed Forces Act uit 1962.

Ghana schrapt doodstraf uit wetten

In 2023 schrapte Ghana de doodstraf uit twee wetten. Nu kan je er alleen nog ter dood worden veroordeeld voor hoogverraad. Amnesty International roept de autoriteiten op om ook dat te veranderen. Wij zijn altijd en overal tegen de doodstraf.

Lees meer
Ratificatie van het Verdrag van Istanbul door de Europese Raad helpt bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen in de EU.

Europese Raad ratificeert Verdrag van Istanbul

In juni 2023 besloot de Europese Raad het Verdrag van Istanbul te ratificeren. Dit is een historische en lang bevochten stap bij het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld in de Europese Unie.

Lees meer
President Hakainde Hichilema van Zambia schaft de doodstraf af

Zambia schaft de doodstraf af

De president van Zambia stemde op 23 december 2022 in met de afschaffing van de doodstraf. Zambia is het 25e land in de sub-Sahara Afrika dat de doodstraf voor alle misdrijven heeft afgeschaft.

Lees meer
Gebruikers van Facebook en Google worden constant gevolgd in hun online én offline gedrag, bijvoorbeeld door gekoppelde apparaten.

Europese Unie voert strengere wetgeving in voor grote techbedrijven

De Digital Services Act (DSA) is een mijlpaal in de geschiedenis van internetregulering. De wet zorgt voor een online wereld die onze mensenrechten beter respecteert door de ongecontroleerde macht van Big Tech effectief af te remmen.

Lees meer