Elk jaar rond 10 december voeren we bij Amnesty massaal actie voor tien verschillende mensen (of groepen mensen) die groot onrecht is aangedaan. Deze tien personen zitten bijvoorbeeld vast omdat ze voor hun mening uitkwamen, worden gediscrimineerd om wie ze zijn, of worden gemarteld.
Van over heel de wereld schrijven we brieven aan de machthebbers die verantwoordelijk zijn voor het onrecht. We vragen de machthebbers om de gevangenen vrij te laten. Zo laten we tegelijk zien dat de hele wereld over hun schouders meekijkt. Ook sturen we kaarten naar mensenrechtenactivisten om hen een hart onder de riem te steken.
Zo’n massale, wereldwijde schrijfactie werkt. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran.
Dit jaar schrijven we voor negen mensen. Hier lees je hun verhaal.
Het kan voorkomen dat iemand tussen het moment van selectie en de start van Write for Rights al vrijkomt of dat actievoeren om een andere reden niet meer nodig is. Ook dit jaar was dit voor een persoon het geval. Er komt geen nieuwe actie. De reden hiervoor is dat Amnesty uitgebreid onderzoek doet voordat een actie van start kan. Vanwege de beperkte tijd is het niet altijd mogelijk een nieuwe actie te starten.
Amnesty voert jaarlijks actie voor honderden mensen. Hun zaken zijn belangrijk en urgent, en daarnaast hebben we voldoende betrouwbare informatie over hen. Voor Write for Rights kiezen we elk jaar mensen voor wie we wereldwijd aandacht vragen. Zaken waarvan we denken dat massale aandacht net dat extra zetje kan geven om verandering teweeg te brengen. Vaak helpt deze aandacht om hen vrij te krijgen of bescherming of gerechtigheid te bieden. Zie ook de successen van eerdere Write for Rights.
Het merendeel van de brieven wordt uitgeprint en per post naar de autoriteiten gestuurd. Vaak sturen we meerdere pakketten met brieven gedurende een aantal weken of maanden. Zo blijven we de aandacht van autoriteiten vragen. Of de autoriteiten de brieven van Amnesty daadwerkelijk lezen weten we niet. De meeste autoriteiten zitten waarschijnlijk niet te wachten op post van Amnesty. Maar omdat we zoveel fysieke brieven blijven sturen, weten ze in ieder geval dat ze in de gaten worden gehouden en dat we de mensen voor wie we in actie komen niet vergeten.
Amnesty zoekt vooraf uit of iemand voor wie we actievoeren post kan ontvangen in de gevangenis. Als dit niet het geval is, vragen we niet om kaarten aan de persoon zelf te schrijven, maar bijvoorbeeld aan een familielid. De familie kan de gevangene soms vertellen over de post en kan er in elk geval zelf hoop uit putten. Soms mag een gevangene geen grote hoeveelheden post ontvangen, maar krijgt die bijvoorbeeld wel te horen dat er meer kaarten zijn binnengekomen dan die te zien krijgt. Door het krijgen van zoveel post zien mensen dat er aan hen gedacht wordt. Deze steun geeft hun moed.
Op het eerste gezicht lijkt het vaak alsof overheden die mensenrechten schenden niet onder de indruk zijn van brieven van Amnesty. Autoriteiten zullen niet snel met zoveel woorden zeggen dat ze iets hebben gedaan omdat Amnesty actievoerde. Toch weten we uit ervaring dat we hen wel degelijk kunnen beïnvloeden.
In het verleden hebben we regelmatig gemerkt dat er na onze acties iets veranderde aan iemands situatie. Zo verbeterden bijvoorbeeld de gevangenisomstandigheden als de autoriteiten wisten dat iemand in de gaten werd gehouden. Geen enkele overheid zit te wachten op veel (media)aandacht voor hun onwettige handelen. De Write for Rights-actie zorgt wereldwijd voor ontzettend veel aandacht voor iemands zaak, wat de autoriteiten onder druk zet.
We hebben geen concrete ervaring van iemand die in de problemen is gekomen door een Amnesty-actie. Wel kiezen mensen die bijvoorbeeld een land zijn ontvlucht er soms voor om niet deel te nemen aan een bepaalde actie. We geven in ieder geval nooit meer informatie dan alleen de achternaam en woonplaats door aan autoriteiten. Als je weet dat je naar een bepaald land wilt reizen of er familiebanden hebt, kan het wellicht verstandig zijn om niet mee te doen aan die specifieke actie.
De geschreven brieven verstuur je direct naar de autoriteiten van de desbetreffende landen. De groetenkaarten verstuur je samen in één envelop naar Amnesty Nederland. Wij versturen de kaarten dan naar de mensen voor wie ze geschreven zijn. De gegevens en adressen staan vermeld op de voorbeeldbrieven. Een uitgebreide instructie vind je in deze handleiding brieven en groetenkaarten verzenden.
De mensen voor wie we actievoeren krijgen vaak veel post. Voor hen is het onmogelijk en te duur om iedereen persoonlijk te antwoorden.
Soms krijg je wel antwoord van de autoriteiten. In dat geval ontvangen we graag een kopie van de brief die jij hebt ontvangen (Amnesty International, t.a.v. Write for Rights, Postbus 1968, 1000 BZ Amsterdam).
Hoe meer brieven er worden geschreven, hoe beter. Maar als je meerdere brieven wilt schrijven, heeft het de voorkeur om voor verschillende mensen te schrijven.
Dit hangt af van het land waar de brieven naartoe worden gestuurd. Onze voorbeeldbrieven worden meestal in het Engels geschreven, maar soms gebruiken we ook een andere taal, als dat de taal is van het land waar we naartoe schrijven. Als je die talen beheerst, kun je je brief ook in die talen opstellen. Hierbij is het belangrijk dat je altijd beleefd blijft in je brieven. We hebben ook achtergrondinformatie in het Engels over de negen mensen voor wie we dit jaar schrijven. Die kun je downloaden bij tips, uitleg en video’s.
In deze tijden van grootschalige online acties kunnen we met handgeschreven brieven onze persoonlijke betrokkenheid laten zien. We laten de ontvangers − autoriteiten én de mensen voor wie we in actie komen − weten dat we tijd en aandacht hebben besteed aan de kwestie en dat we ons er echt in hebben verdiept.
Handgeschreven brieven worden ook niet altijd direct zichtbaar uit naam van Amnesty verstuurd. Omdat er ook diplomatieke/administratieve post binnenkomt bij de autoriteiten, hebben zij bijna geen andere keuze dan elke brief te openen. Soms zijn er zelfs verplichtingen om brieven te beantwoorden. Met onze brieven dwingen we zo autoriteiten om kritische vragen te beantwoorden.
Kortom, de massaliteit van online acties maakt vaak grote indruk, maar een handgeschreven brief valt meer op. We blijven daarom vasthouden aan de meerwaarde van handgeschreven brieven, zéker als het gaat om de Write for Rights-acties.
Ook dit jaar organiseren we weer een schrijfevenement! Het schrijfevenement vindt dit jaar plaats op zondag 8 december, op het kantoor van Amnesty in Amsterdam. Meer informatie over het programma volgt nog.
Wil je een Write for Rights-schrijfactie organiseren op school? Dan vind je hier alles wat je nodig hebt.
Ga langs bij een schrijfactie in de buurt! Vanaf half november kun je op de eventkaart zien welke schrijfacties er bij jou in de buurt worden georganiseerd.
Schrijf je toch liever thuis een brief? Download dan de voorbeeldbrieven op onze tips, uitleg en video’s pagina. Je kunt de brieven dan zelf opsturen naar de adressen die op de voorbeeldbrieven vermeld staan.
Amnesty zorgt voor handleidingen, digitaal promotiemateriaal en allerlei tips en trucs voor een succesvolle Write for Rights-schrijfactie. Dit vind je allemaal terug onder tips, uitleg en video’s.
Materialen voor jouw schrijfactie zijn gratis te bestellen via de Write for Rights webshop. Wij zorgen voor de spullen en jij voor een plek en voor de mensen die brieven schrijven. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op via writeforrights@amnesty.nl
Het bestellen van materialen gaat dit jaar via de nieuwe Write for Rights-webshop. Om te kunnen bestellen meld je eerst je schrijfactie hier aan.
Vervolgens ontvang je een bevestingsmail. In deze mail vind je een link waarmee je een account kunt aanmaken voor de Write for Rights-webshop.
Heb je al een account aangemaakt, ga dan naar de webshop en log in.
Kies bovenin de webshop voor’W4R Organiseren’ of ‘W4R Scholen’ voor docenten of gastdocenten. Selecteer vervolgens je gratis materialen en plaats je bestelling. De materialen worden binnen enkele dagen bezorgd.
Ja, dat kan van 20 november tot eind december. Komt een andere dag dan 10 december jou beter uit, dan is dat geen enkel probleem.
Bijna alles wat je nodig hebt voor een succesvolle schrijfactie, kan je bij ons bestellen. Je krijgt de materialen thuisgestuurd en betaalt daar niets voor. Je krijgt achtergrondinformatie en kunt voorbeeldbrieven, schrijfpapier, pennen, posters en handige stickers bestellen. Overige kosten zijn voor jouw rekening. Maar die hoeven niet hoog te zijn als je jouw actie thuis organiseert of als je een ruimte kosteloos ter beschikking krijgt. Portokosten kun je desgewenst tot maximaal 100 euro declareren. Mocht je jouw schrijfactie echt groot willen aanpakken, dan kun je contact met ons opnemen via writeforrights@amnesty.nl. In sommige gevallen kan er wel een vergoeding worden gegeven.
Voor wie we schrijven
Successen van afgelopen jaren
Zelf een schrijfactie starten: van A tot Z
Je schrijfactie aanmelden
Veelgestelde vragen over Write for Rights
Tips, uitleg, video’s en ander materiaal
Schrijfactie op mijn school
Actiemateriaal bestellen
Heb je na het lezen van de informatie nog een vraag? Neem dan contact op met ons Write for Rights team.
Wij staan voor je klaar om je te helpen