Oeigoeren, Kazakken en andere voornamelijk islamitische minderheidsgroepen in de regio Xinjiang worden massaal opgesloten in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze geïndoctrineerd en mishandeld. De meeste familieleden weten niet waar hun opgesloten geliefden zijn en zijn te bang om zich hierover uit te spreken. Amnesty roept de Chinese overheid op de kampen te sluiten.
Totale controle
Sinds de invoering van een ‘Regulering voor de-radicalisatie’ in maart 2017, worden steeds meer etnische minderheisdsgroepen zoals de Oeigoeren zwaar onderdrukt. Het openlijk of privé uitdrukking geven aan religie of cultuur, zoals het hebben van een ‘abnormale’ baard, een hoofddoek of sluier dragen, bidden, vasten, alcoholonthouding, of het bezitten van boeken of artikelen over de islam of de Oeigoerse cultuur kan als ‘extremistisch’ worden beschouwd. De vele veiligheidscontroles behoren inmiddels tot het dagelijks leven van inwoners van Xinjiang. Mobiele telefoons worden onderzocht en de identiteit van mensen wordt gecontroleerd door middel van gezichtsherkenningssoftware. Het gebruik van apps met encryptie kan al reden zijn om opgesloten te worden.
Toen ik uit de Chinese gevangenis kwam, moest ik vijf kinderen achterlaten. China zei dat ik me niet met de politiek moest bemoeien. Zij hadden mijn kinderen. Ik heb meer dan honderd familieleden daar.
Zware straffen
Mensen die vastzitten in de heropvoedingskampen krijgen geen rechtszaak en hebben geen toegang tot een advocaat om hun gevangenschap aan te vechten. Ze zitten vaak maanden vast, zonder te weten wanneer ze voldoende ‘getransformeerd’ zijn. Gedetineerden die weerstand bieden of te weinig ‘vooruitgang’ boeken worden gestraft, onder andere door voedsel te onthouden, eenzame opsluiting of een pak slaag. Er zijn berichten van doden in de kampen, onder meer door zelfmoord omdat gevangenen de wrede behandeling niet aankonden.
De autoriteiten rechtvaardigen de extreme maatregelen omdat die nodig zijn om religieus ‘extremisme’ en ‘terroristische activiteiten’ te voorkomen teneinde de ‘etnische eendracht’ en de nationale veiligheid te kunnen garanderen.
Families uiteen getrokken
Veel familieleden en vrienden in het buitenland lieten weten zich verantwoordelijk en ‘schuldig’ te voelen voor het lot van hun familie, omdat het juist buitenlandse contacten zijn die in veel gevallen de inwoners van Xinjiang verdacht maken. De autoriteiten beschuldigen hen ervan dat zij banden hebben met groepen die volgens de Chinese regering ‘extremisme’ aanmoedigen. Om geen verdachtmaking uit te lokken hebben Oeigoeren, Kazakken en anderen in Xinjiang naar verluidt alle banden met familie en vrienden buiten China verbroken. Ze waarschuwen kennissen om hen niet te bellen en hebben de contactgegevens van hun sociale media-apps verwijderd. Doordat ze geen betrouwbare informatie van het thuisfront krijgen, vrezen veel familie die in het buitenland woont het ergste.