Kun je nog activist zijn in Rusland?
Vrijwel elk protest tegen de autoriteiten wordt met harde hand neergeslagen. Ondanks de grote risico’s zijn er in Rusland nog steeds mensen die protesteren. Tegen de oorlog in Oekraïne, het vasthouden van mensenrechtenactivisten of vóór lhbti+-rechten bijvoorbeeld. Mensen vinden allerlei manieren om hun onvrede te tonen, om andere te steunen of informatie te delen.
Mensen dragen bepaalde kleding met betekenis, kunstenaars protesteren middels hun werk, leerlingen geven kritiek op propaganda op school. Het geven van juridische of psychologische hulp aan gemarginaliseerde groepen is weer een andere vorm van activisme, net als het doen van onderzoek naar marteling in de gevangenissen en door de politie.
Een mooi voorbeeld van een creatief protest komt van de kunstenaar die kleine poppetjes met een protestbord met anti-oorlogsleus maakte en hier foto’s van plaatste op social media. Inmiddels doen vele mensen met hem mee, waardoor een klein protest heel groot is geworden.
Mensenrechtenverdediger Anastasia Sjevtsjenko vertelde aan het tijdschrift Wordt Vervolgd: ‘Er wordt vaak gezegd dat er niet wordt gedemonstreerd in Rusland, maar dat is niet zo. Er ging afgelopen jaar geen dag voorbij dat er niet werd gedemonstreerd. Maar het wordt steeds moeilijker, omdat alle protesten in Rusland nu verboden zijn. Daardoor ontstaan er nieuwe vormen van protest, zoals het neerleggen van bloemen bij monumenten.’