In de vierdelige RTL5 tv-serie Rappers achter de Tralies onderzoeken de Nederlandse rappers Ronnie Flex, Willie Wartaal, Mr. Polska en Bokoesam hoe het in de wereld is gesteld met de mensenrechten. Rappers achter de Tralies is vanaf dinsdag 4 april te zien bij RTL5.
De rappers reizen in vier afleveringen naar Rusland, Mexico en Zimbabwe. Om met eigen ogen te zien dat vrijheid van meningsuiting niet overal zo vanzelfsprekend is als in Nederland. Ze ontmoeten mensen die zelf onterecht gearresteerd zijn, gevangen hebben gezeten en zelfs gemarteld zijn. Vaak alleen maar om wat ze denken, zeggen, geloven of om wie ze zijn. Ook ontmoeten ze familieleden van mensen die nu nog steeds onterecht vastzitten. De rappers vragen met hun bezoek aandacht voor mensenrechten en komen in actie voor Ildar, Veronica en Itai. Veronica zit ten onrechte gevangen in Mexico en Itai is vermist in Zimbabwe. Ildar uit Rusland is inmiddels vrijgelaten en gelukkig weer op vrije voeten!
Ronnie Flex, Willie Wartaal, Mr. Polska en Bokoesam reizen naar Rusland, Mexico en Zimbabwe. Ze bespreken de vrijheid met lokale artiesten en maken samen muziek. In Rusland verrast SEVN Alias de rappers met een gastbezoek. Lees over de rappers…
De rappers vragen met hun bezoek aandacht voor mensenrechten en komen in actie voor Ildar, Veronica en Itai. Veronica zit nog altijd gevangen in Mexico en Itai is nog steeds vermist in Zimbabwe. Ildar is inmiddels vrijgelaten in Rusland en gelukkig op vrije voeten! Kom ook in actie en teken de petities voor de vrijlating van Veronica en Itai. Dat kan door de naam van Veronica of Itai te sms’en naar 4333.
‘De dag dat ze mij martelden, was de langste in mijn leven.’ Dat zei Veronica Razo die op 8 juni 2011 in Mexico-Stad door onbekende mannen werd meegenomen. Ze was net op weg om haar kinderen van school te halen. Daarna martelde de politie haar urenlang. Veronica kreeg elektrische schokken, stikte bijna en werd meerdere keren verkracht. Zo dwongen ze haar om te ‘bekennen’ dat ze deel uitmaakte van een criminele bende. Maar daar is geen enkel bewijs voor. Nu zit Veronica al vijf jaar vast zonder rechtszaak. Haar dochter en zoon, inmiddels 12 en 18 jaar, missen hun moeder enorm.
De Zimbabwaanse journalist en activist Itai Peace Dzamara zat bij de kapper, toen hij op 9 maart 2015 werd ontvoerd. De ontvoerders beschuldigden hem van het stelen van een koe en voerden hem geboeid af in een bus zonder kenteken. Sindsdien is Itai verdwenen en is er niets meer van hem vernomen. De politie zegt nog steeds op zoek te zijn naar Itai, maar zijn familie denkt dat zijn ontvoering alles te maken heeft met een demonstratie waar hij aan deelnam. Die was gericht tegen president Robert Mugabe.
Ildar Dadin uit Rusland demonstreerde tegen het beleid van president Poetin. Hij stond op straat met een bord met de tekst ‘Poetin is een vijand van het volk’. Dit deed hij alleen en op een vreedzame manier. Dat mag in Rusland. Maar soms krijg je er toch een boete voor. Als je binnen 180 dagen meer dan twee keer beboet wordt, dan kun je worden opgepakt. Dat overkwam Ildar, die tweeënhalf jaar cel kreeg. Vlak na de opnames van het programma werd Ildar vrijgelaten. Kom op voor mensen als Ildar, die nu nog steeds vastzitten!
Rappers achter de Tralies is vanaf dinsdag 4 april vier weken lang te zien zijn bij RTL5. Uitzendingen zijn op dinsdagavond om 21.30 uur. Ze worden op zondagavond om 22.00 uur herhaald. De serie Rappers achter de Tralies is een programma van RTL in samenwerking met Amnesty International.
Uitzending gemist? Bekijk alle aflevering online terug via RTL XL
Na het versturen van je sms, ontvang je een bericht met de vraag om je handtekening te bevestigen. Dat kan eenvoudig online via de link in het sms’je. Amnesty verzamelt alle handtekeningen en tekent zo uit jouw naam protest aan bij de autoriteiten voor de vrijlating van Veronica en Itai. Wil je weten hoe en waarom het tekenen van petities werkt? Willie Wartaal legt het uit in dit filmpje.
Heb je vragen over het programma Rappers achter de Tralies, of heb je een klacht. Neem dan contact op met ons Servicecenter via servicecenter@amnesty.nl of bel (020) 53 52 111.
Journalisten kunnen terecht bij Marthijn Tabak, persvoorlichter van RTL via +31 (0)35-6718980 of marthijn.tabak@rtl.nl
Amnesty International vindt jouw privacy erg belangrijk en gaat zorgvuldig met jouw persoonsgegevens om. Lees alles over ons privacy-beleid en sms-voorwaarden die gelden voor deze actie.
Amnesty International, Keizersgracht 177, 1016 DR Amsterdam
Kamer van Koophandel nummer: 40530953