Decode Surveillance in New York
Politie en bedrijven over de hele wereld gebruiken technologie voor gezichtsherkenning. Ze kunnen hiermee zien wie je bent, waar je bent en met wie je omgaat. Deze technologie kan leiden tot discriminatie door de politie.
In New York wordt deze technologie massaal ingezet. De politie zegt dat dat gebeurt voor zware misdrijven, maar gebruikt gezichtsherkenning ook om bijvoorbeeld graffiti te bestrijden. Tijdens Black Lives Matterprotesten werd gezichtsherkenning gebruikt om vreedzame demonstranten te identificeren en in de gaten te houden.
We willen graag weten waar in New York de camera’s hangen die gebruikt worden voor gezichtsherkenning. En jij kunt ons daarbij helpen door foto’s van Google Street View te bekijken en te markeren waar camera’s hangen. Dat gaat heel makkelijk op je telefoon of computer. Zelfs als je maar een paar minuten tijd hebt, kun je ons al helpen.
Achtergrondinformatie
De technologie maakt het mogelijk om iedereen op straat in de gaten te houden en je persoonlijke gegevens te verzamelen, analyseren en bewaren, zonder dat je verdacht wordt van een strafbaar feit. Door daarna de beelden van camera’s te vergelijken met beelden op sociale media vervaagt de grens tussen online en offline.
Dit is een grove inbreuk op je recht op privacy. Amnesty vindt dat iedereen vrij moeten kunnen rondlopen, zonder dat je achtervolgd wordt door gezichtsherkenning. We roepen daarom op tot een totaalverbod op het gebruik, de ontwikkeling, productie en verkoop van gezichtsherkenningstechnologie voor gebruik voor massasurveillance door politie, andere regeringsinstellingen en bedrijven
Wat gebeurt er met mijn bijdrage?
De politie van New York geeft nauwelijks informatie over de mate waarin gezichtsherkenning ingezet wordt. Met de informatie die jij verzamelt, krijgen wij een beter beeld van de schaal. We kunnen mensen vertellen op welke plekken ze waarschijnlijk in de gaten gehouden worden en druk uitoefenen op de politie om hier helemaal mee te stoppen.
Privacy
Als deelnemer maak je een account aan met je naam, e-mailadres en woonplaats. Deze informatie gebruiken we om je op de hoogte te houden van het project. Zo kunnen we ook deelnemers uit Nederland informeren over zaken die voor hen relevant zijn.
Amnesty Decoders
Sinds 2016 werkt Amnesty met decoders. Tienduizenden digitale vrijwilligers van over de hele wereld helpen om informatie te verzamelen of te analyseren. Ze deden bijvoorbeeld onderzoek naar olielekkages in Nigeria, verwoeste dorpen in de regio Darfur in Soedan, analyseerden vrouwonvriendelijke berichten op Twitter en onderzochten de schade die bombardementen in Raqqa (Syrië) aangericht hebben.