Jaarverslag 2023

Een jaar lang actie tegen onrecht

Yasaman Aryani - Iran

Op 15 februari werden Yasaman Aryani en haar moeder Monireh Arabshahi vervroegd vrijgelaten. Op Internationale Vrouwendag 2019 deelden ze bloemen uit aan vrouwelijke treinpassagiers. Ze droegen daarbij geen hoofddoek.

Amnesty International heeft vernomen dat het Hooggerechtshof van Iran eind december 2022 de veroordeling en het doodvonnis van de Iraanse lhbti-activisten Zahra Sedighi-Hamadani (foto) en Elham Choubdar heeft vernietigd.

Zahra Sedighi-Hamadani - Iran

Op 18 maart 2023 kwam Zahra Sedighi-Hamadani (31) op borgtocht vrij, enkele dagen na Elham Choubdar. De twee vrouwen waren ter dood veroordeeld wegens ‘het verspreiden van corruptie op aarde’, een absurde, verzonnen aanklacht. Waar het werkelijk om draaide was hun (vermeende) seksuele geaardheid en het feit dat ze openlijk durven op te komen voor de rechten van lhbti’ers.

Shamsuzzaman Shams - Bangladesh

De Bengaalse journalist Shamsuzzaman Shams werd opgepakt nadat hij een verhaal had gepubliceerd over de gevolgen van de stijgende kosten voor levensonderhoud. Acht dagen later kwam hij op borgtocht vrij.

Mahal Baloch - Pakistan

Mahal Baloch komt op voor de rechten van de Balochi-minderheid. Ze protesteert vooral tegen gedwongen verdwijningen. In februari werd ze opgepakt, hoewel de agenten geen arrestatiebevel hadden. Drie maanden na haar arrestatie kwam ze op borgtocht vrij.

Taner Kiliç - Turkije

Een Turkse rechtbank schrapte begin juni de veroordelingen van Taner Kiliç, de erevoorzitter van Amnesty Turkije, İdil Eser, de voormalig directeur van Amnesty Turkije, en twee andere mensenrechtenactivisten. Kiliç had 6 jaar vastgezeten, nadat hij, zonder enige vorm van bewijs, was veroordeeld wegens
‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

Tanaice Neutro - Angola

De Angolese activist Gilson da Silva Morreira (beter bekend als Tanaice Neutro) kwam op 23 juni vrij. Tanaice Neutro is een populaire artiest in Angola. Op sociale media uitte hij zijn onvrede over armoede, corruptie en onderdrukking. Dat kostte hem anderhalf jaar gevangenschap.

Portret politiek activist Chaima Issa

Chaima Issa - Tunesië

Na 4 maanden onterechte gevangenschap lieten de autoriteiten van Tunesië de oppositieactivist Chaima Issa op 13 juli vrij. Maar ze wordt nog steeds vervolgd en kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen voor haar politieke activisme. Issa mag het land niet verlaten en mag niet ‘op openbare plekken verschijnen’.

In juli werd Chau Van Kham vrijgelaten uit een Vietnamese gevangenis en kon hij terugkeren naar zijn familie in Sydney. De activist zet zich in voor meer democratie in Vietnam.

Chau Van Kham - Vietnam

Chau Van Kham, een 72-jarige Vietnamese Australiër, werd in 2019 binnen enkele uren na aankomst in Vietnam gearresteerd. Hij werd beschuldigd van het ‘financieren van terrorisme’ vanwege zijn lidmaatschap van de politieke partij Viet Tan, en veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. In juli kwam hij vrij.

Amnesty International is verheugd dat een rechtbank in Somalië de aanklachten tegen journalist Mohamed Ibrahim Osman Bulbul heeft verworpen.

Mohamed Ibrahim Osman Bulbul - Somalië

Journalist Mohamed Ibrahim Osman Bulbul zou met een verhaal over de politie ‘de reputatie van de staat hebben geschaad’. Hij zat twee maanden vast, maar de rechtbank verwierp uiteindelijk de aanklachten tegen hem.

Can Atalay, Turks parlementslid en advocaat, is één van de acht veroordeelden van het oneerlijke Gezi-proces in april 2022. Hij kreeg 25 oktober 2023 vrijspraak.

Can Atalay - Turkije

Advocaat en parlementslid Can Atalay werd valselijk beschuldigd van ‘helpen bij het omverwerpen van de regering’, omdat hij demonstranten en nabestaanden van rampen bijstond. Hij werd sinds april 2022 vastgehouden. In oktober 2023 kwam hij vrij.

Amnesty International maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Daarmee boeken we successen: mensen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over ons werk in 2023. Je kunt hier ook de pdf van het Jaarverslag 2023 downloaden. Ter info: de jaarrekening moet nog worden goedgekeurd door de ledenraad. In de jaarrekening en het jaarverslag 2023 ontbreekt nog de controleverklaring van onze accountant. Deze verklaring wordt in een later stadium toegevoegd. Lees hier ook enkele van de hoogtepunten in 2023.

Jaarverslag 2022
Hoogtepunten van 2022
Eerdere jaarverslagen en jaarrekeningen

457.498

Achterban

2022: 433.394

262.930

Leden

2022: 260.769

8

Spoedacties (van 206)

leidden tot succes

417.857

Brieven

tijdens Write for Rights

73.026

Scholieren

in Nederland kregen les over mensenrechten

69.111

Instagramvolgers

2022: 57.472

173.991

Facebookvolgers

2022: 180.962

€ 32.951.000

Euro

aan inkomsten. 2022: € 30.683.000

Interviews