Saudi-Arabië: zet activisten niet buiten spel
Support het Saudische elftal activisten
De Saudische autoriteiten treden ongekend hard op tegen iedereen die kritiek heeft op het mensenrechtenbeleid van het land. Een simpel berichtje op sociale media kan al leiden tot een lange celstraf, een reisverbod, en zelfs de doodstraf.
Ondertussen doet Saudi-Arabië aan sportswashing: het land trekt namelijk alles uit de kast om in 2034 het WK voetbal te mogen organiseren. Met grote, prestigieuze sportevenementen wil het land haar imago oppoetsen en de aandacht afleiden van de slechte mensenrechtensituatie.
Veel Saudische activisten zijn de laatste tijd ongekend hard gestraft omdat ze zich uitlieten over de mensenrechtensituatie in het land.
Doe mee aan de actie voor een elftal activisten die de moed had zich kritisch uit te spreken.
Roep Saudi-Arabië nú op om de elf activisten hun vrijheid terug te geven!!
Salma al-Shehab – moeder van 2 kinderen, kreeg 27 jaar cel voor tweets over vrouwenrechten.
Abdulrahman al-Sadhan – Rode Halve Maan-medewerker kreeg 20 jaar voor satirische tweets.
Gepensioneerde leraar Mohammad bin Nasser al-Ghamdi kreeg in september 30 jaar cel voor een kritische tweet. Terwijl hij maar tien volgers op X heeft. Eerder werd hij zelfs tot de doodstraf veroordeeld, maar die straf werd ingetrokken.
Salman al-Awda – deze populaire sheikh riskeert ook de doodstraf vanwege kritische tweets
Manahel al-Otaibi – 11 jaar cel voor fitnessinstructeur en activist omdat ze foto’s deelde in ‘onfatsoenlijke kleding’. Ze is zwaar gemarteld in de gevangenis.
Loujain al-Hathloul zat bijna 3 jaar onterecht vast en werd gemarteld omdat ze zich inzette voor vrouwenrechten. Ze is vrij, maar mag nog altijd het land niet verlaten.
Activist Mohammed al-Rabiah – 23 jaar omdat hij het recht van vrouwen om auto te rijden steunde.
Raif Badawi – blogger en activist zat 10 jaar vast en kreeg 1000 stokslagen opgelegd omdat hij de Islam zou hebben beledigd. Hij is vrij, maar heeft nog een reisverbod.
Waleed Abu al-Khair – was onder meer de advocaat van Raif Badawi. Hij kreeg 15 jaar voor zijn verdediging.
Mohammed al-Otaibi – kreeg 14 jaar voor het oprichten van een mensenrechtenorganisatie.
Mensenrechtenactivist Mohammed al-Qahtani zat zijn onterechte straf van 10 jaar uit, maar werd nooit vrijgelaten uit de gevangenis.