Albinisme en mensenrechten
Albinisme is een aangeboren aandoening die bij de mens wordt gekenmerkt door de volledige of gedeeltelijke afwezigheid van pigment in de huid, het haar en de ogen. Vooroordelen en misvattingen over albinisme leiden tot discriminatie en geweld, vergelijkbaar met de agressie tegen mensen met hiv en aids.
De term albinisme komt van het Latijnse woord albus, wit. Albinisme is genetisch bepaald. Het is het gevolg van de afwezigheid van een enzym dat betrokken is bij de productie van melanine. Volgens de Verenigde Naties heeft 1 op de 5.000 tot 15.000 mensen in Afrika de aandoening, en in sommige populaties in het zuiden van het continent zelfs 1 op de 1000. Dat is een hoger percentage dan in Noord-Amerika en Europa, waar albinisme 1 op de 17.000 à 20.000 mensen treft. Gebrek aan huidpigmentatie zorgt voor meer vatbaarheid voor verbranding door de zon en huidkanker. Vaak zijn er problemen met het zicht.
Albinisme en discriminatie
Mensen met albinisme hebben in heel wat landen te maken met diepgewortelde discriminatie. Als gevolg hiervan hebben ze niet dezelfde mogelijkheden op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg als anderen. Deze ongelijke behandeling wordt gevoed door bijgeloof en onjuiste informatie. Veel mensen geloven dat albinisme besmettelijk is. Of ze denken dat de botten van mensen met albinisme goud bevatten. Anderen geloven dat albinisme wordt veroorzaakt door ontrouw, of dat het een straf van de goden is.
Verkoop van lichaamsdelen
In Malawi zijn de daders van albinisme-gerelateerde aanvallen zijn vaak mensen uit de omgeving, zoals familieleden, maar ook criminele bendes die lichaamsdelen naar andere landen verkopen. Ook worden er lichamen van mensen met albinisme opgegraven om lichaamsdelen te verkopen. Er wordt zelden aangifte gedaan van geheime rituelen op het platteland en misdaden tegen mensen met albinisme worden niet goed gedocumenteerd.
Rituele aanvallen
Een rapport uit 2022 van van de Canadese organisatie Under the Same Sun vermeldt honderden moorden en aanvallen op mensen met albinisme in 30 Afrikaanse landen. Het Europees Parlement heeft al in 2008 de moord op mensen met albinisme in Tanzania veroordeeld. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam in 2010 een resolutie aan waarin ze de regeringen van Tanzania en Burundi oproept om de aanvallen op mensen met albinisme te vervolgen en educatieve campagnes te voeren om het bijgeloof dat ten grondslag ligt aan de aanvallen, uit te bannen.