Zuid-Korea: historische uitspraak voor lhbti-rechten
Goed nieuws uit Zuid-Korea: het Hooggerechtshof daar heeft de veroordeling van twee soldaten teruggedraaid. Zij werden in 2017 veroordeeld voor ‘seksuele daden’, met wederzijdse goedkeuring, in hun vrije tijd. Volgens Amnesty International is dit een grote winst in de strijd tegen discriminatie van lhbti’ers in Zuid-Korea.
Boram Jang, onderzoeker voor Amnesty International, noemt de eerdere veroordeling van seksuele handelingen tussen hetzelfde geslacht in het Zuid-Koreaanse leger ‘een schokkende schending van mensenrechten’. Volgens hem moet deze uitspraak de weg vrijmaken voor militair personeel om vrij te leven, zonder de dreiging van vervolging.
Jang zegt dat de Zuid-Koreaanse regering onmiddellijk artikel 92-6 van de militaire code moet schrappen. In dit artikel staat onder andere dat mannelijke militairen een gevangenisstraf van 2 jaar riskeren, als zij seks met elkaar hebben. ‘Deze uitspraak is de volgende stap op weg naar het beëindigen van de stigmatisering waarmee lhbti’ers in het land worden geconfronteerd’, zegt Jang.
Celstraf voor seks tussen mensen van hetzelfde geslacht
De twee soldaten werden in eerste instantie veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 en 4 maanden, en een jaar voorwaardelijk. Meer dan twintig soldaten in Zuid-Korea werden vervolgd voor het hebben van seks met mensen van hetzelfde geslacht, vanwege artikel 92-6 van de militaire strafwetgeving.
Volgens het Hooggerechtshof is deze wetgeving niet geldig als de seksuele handelingen plaatsvonden buiten de legerbasis, in de vrije tijd en met wederzijdse toestemming. Daarnaast besloot de rechter dat het veroordelen van deze handelingen het recht van deze soldaten op seksuele autonomie schendt. Volgens de rechter is de wetgeving in dergelijke gevallen discriminerend en schendt de wetgeving het recht op gelijkheid, respect en geluk. Deze rechten zijn vastgelegd in de grondwet in Zuid-Korea.
De uitspraak van het Hooggerechtshof trekt ook eerdere jurisprudentie in twijfel, waarin mannen zijn veroordeeld voor seksuele handelingen met wederzijdse goedkering. In deze zaken werd niet gekeken naar de omstandigheden waaronder de handelingen plaatsvonden.
Het Hooggerechtshof in Zuid-Korea buigt zich nu, voor de vierde keer, over het feit of het veroordelen van seksuele handelingen tussen militairen van hetzelfde geslacht wel in lijn is met de grondwet. De vorige keren oordeelden de rechters dat dit wetmatig is.
Het rapport van Amnesty International, Serving in Silence: LGBTI People in South Korea’s Military , laat zien welk ingrijpend effect deze wetgeving heeft op lhbti’ers in het Zuid-Koreaanse leger.