Zon, zee en geweld in je favoriete vakantieland
Ga je binnenkort nog op vakantie? Of lig je reeds languit op je strandstoel onder de zon? Een fijne bestemming om even helemaal tot rust te komen is snel gevonden. Maar achter de wereld van fijne hotels, lekker eten en prachtige natuur schuilt soms een grimmige realiteit van repressie, marteling en geweld. In deze 5 favoriete vakantielanden is het slecht gesteld met de mensenrechten.
Turkije
De mensenrechten staan in Turkije al lange tijd onder druk. Sinds de couppoging van 15 juli 2016 en de noodtoestand die kort daarna werd uitgeroepen, is de mensenrechtensituatie alleen maar verslechterd. In detentiecentra wordt opnieuw gemarteld, en met tal van wetten legt president Erdoğan de vrije meningsuiting steeds verder aan banden. En de toestand in Zuidoost-Turkije, waar het regeringsleger en de Koerden in een hevige strijd verwikkeld zijn, is ronduit slecht. In de afgelopen weken zijn tientallen mensenrechtenactivisten en collega’s van ons opgepakt op basis van bizarre beschuldigingen, waaronder Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije en Taner Kilic, voorzitter van Amnesty in Turkije.
Frankrijk
Bevoegdheden die bedoeld zijn om terrorisme tegen te gaan, zijn in Frankrijk herhaaldelijk misbruikt om vreedzame protesten te onderdrukken. De Franse overheid heeft sinds het invoeren van de noodtoestand al vele demonstraties verboden. In de periode tussen november 2015 en mei 2017 werden 155 decreten uitgevaardigd die demonstraties verbieden. Ook werden 639 maatregelen genomen die er specifiek op gericht waren om bepaalde personen van openbare bijeenkomsten te weren. De politie treedt vaak buitensporig hard op tegen de demonstranten. Volgens schattingen van Street Medics, een groep eerstehulpverleners, zijn alleen al in Parijs zeker duizend demonstranten gewond geraakt door het onnodig harde politieoptreden.
Verenigde Staten
Hoewel de VS hebben toegezegd om marteling en illegale detentie te verbieden, is er nog geen actie ondernomen tegen het detentieprogramma van de CIA. In het volgens internationaal recht illegale Guantánamo Bay zitten nog tientallen niet-veroordeelde gevangenen vast. Ook de 80 duizend gevangenen in isolatiecellen en het aanhoudende politiegeweld tegen vreedzame demonstranten baren Amnesty ernstige zorgen. In 2016 vonden in de VS 27 executies plaats en in 2017 werden er in de staat Arkansas meerdere executies versneld uitgevoerd omdat de uiterste houdbaarheidsdatum van een van de chemicaliën die wordt gebruikt bij de uitvoering van de doodstraf dreigde te verstrijken.
Groot-Brittanië
Britse inlichtingendiensten onderscheppen op grote schaal het e-mailverkeer van burgers‚ onthulde Edward Snowden in 2013. Amnesty en negen andere organisaties begonnen er een zaak over bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Later bleek dat een Britse inlichtingendienst ook Amnesty had bespied. Ongerichte massasurveillance‚ waarbij de online communicatie en telefonie van willekeurige burgers wordt onderschept‚ schendt de privacy op ontoelaatbare wijze. Daarnaast draagt het Verenigd Koninkrijk met hun wapenleveranties aan Saudi-Arabië – net als de Verenigde Staten – bij aan ernstige mensenrechtenschendingen in Jemen. De door Saudi-Arabië geleide coalitie is in dit land al twee jaar verwikkeld in een gewapend conflict met de Huthi’s en hun bondgenoten. De verkoop van het wapentuig, waar miljarden dollars mee gemoeid zijn, staat in schril contrast tot de humanitaire inspanningen van de VS en het VK in Jemen.
Egypte
De mensenrechtensituatie in Egypte wordt steeds slechter. Egyptische gevangenissen zitten vol vreedzame activisten en critici van de regering. Marteling en mishandeling komen er veel voor. Honderden Egyptenaren zijn veroordeeld tot de doodstraf. Tienduizenden zijn opgesloten omdat ze demonstreerden of omdat ze banden zouden hebben met de politieke oppositie.