Zo werkt dat dus niet, minister Çelik
De Turkse minister van Europese Zaken haalde deze week hard uit naar de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. De minister noemt het ‘immoreel’ dat de burgemeester een Pegida-barbecue voor een Rotterdamse moskee toestaat. De Turkse minister bewijst dat hij naast een blinde vlek voor de immorele manier waarop zijn regering omgaat met critici, geen flauw benul heeft van het recht op demonstreren. Dus bij deze even, speciaal voor de minister, een briefje.
Beste minister Çelik,
In een goed functionerende rechtsstaat, waar mensen niet bang hoeven te zijn om vanwege hun mening te worden opgesloten, mogen mensen demonsteren. Demonsteren is een recht en geen gunst. Na aanmelding van een demonstratie moeten gemeente en politie er alles aan doen om het demonstreren mogelijk te maken. Wat mensen precies gaan zeggen tijdens een demonstratie gaat de overheid niets aan. Dat mag nooit een rol spelen bij het wel of niet toestaan van een protest. Het zal zo zijn dat veel mensen het met u eens zullen zijn en de voorgenomen demonstratie van Pegida als immoreel ervaren. Maar ook schokkende en aanstootgevende meningen worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting.
Nee, minister Çelik. De burgemeester van Rotterdam mag een demonstratie niet verbieden omdat hij bang zou zijn voor mogelijke reacties van mensen die zich gekwetst voelen. Dat zou een mooie boel worden. Op die manier zou het dreigen met geweld (onbedoeld) worden beloond. Niemand is in Nederland verplicht om respect te tonen voor moskeeën, kerken, synagogen of bijvoorbeeld tradities zoals het koningshuis of Zwarte Piet. En niemand mag anderen verhinderen te demonstreren.
Ja, minister Çelik. Burgemeesters van Gouda, Arnhem, Utrecht en Den Haag hebben Pegida verboden te demonsteren op de door hen gewenste locaties. Daarbij bood de burgemeester van Den Haag de demonstranten aan om kilometers verderop op het Malieveld te demonstreren. Los van het feit dat het Malieveld recht tegenover de Turkse ambassade ligt, is het problematisch dat de burgemeester Pegida geen plek biedt voor of in de buurt van de moskee.
Ja, minister Çelik. Een burgemeester mag een demonstratie soms verbieden. En dat gebeurt de afgelopen jaren steeds vaker. Regelmatig worden demonstraties met een beroep op de openbare orde verboden of beperkt. Zo ging burgemeester Aboutaleb in 2016 te ver toen hij met een noodverordening een anti-Zwarte Pietendemonstratie verbood en vreedzame demonstranten liet arresteren.
Minister Çelik, ten slotte. Burgemeester Aboutaleb, en de Rotterdamse gemeenteraad, die de burgemeester steunt, tonen door het toestaan van de Pegida-barbecue hoe de vrijheid van meningsuiting werkt. Daarvoor verdienden ze een compliment. Ze krijgen het niet van u, maar wel van mij.
Met vriendelijke groet,
Emile Affolter
P.S.: mocht u zich de komende tijd genoodzaakt voelen om u uit te spreken als moreel scheidsrechter, dan zou het u sieren om eens een blik te werpen op de mensenrechtensituatie in uw eigen land. Nergens ter wereld zitten zoveel journalisten gevangen als in uw eigen Turkije. Over immoreel gesproken.
P.S. 2: U noemt in uw tweets terloops dat burgemeester Aboutaleb van Marokkaanse afkomst is. Dat klopt en is totaal irrelevant.