Zimbabwe: veiligheidstroepen moeten zich verantwoorden voor wrede schendingen
De autoriteiten van Zimbabwe moeten snel garanderen dat de veiligheidstroepen verantwoording afleggen voor de voortdurende wrede mensenrechtenschendingen die zij begaan. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan marteling, verkrachting en het doden van burgers.
Tientallen leiders van maatschappelijke organisaties, activisten, oppositieleiders en mensen die ervan worden verdacht de landelijke protesten te organiseren, zijn ondergedoken omdat ze voor hun leven vrezen. De protesten en de oproep om thuis te blijven en niet naar het werk te gaan, volgde nadat president Mnangagwa op 12 januari had aangekondigd de prijzen voor brandstof met 150 procent te verhogen.
Doden en gewonden
Zeker twaalf mensen zijn gedood en tientallen anderen raakten gewond door het optreden van de veiligheidstroepen sinds de protesten op 14 januari begonnen. Meer dan 700 mensen, onder wie ook minderjarigen, zijn gevangengezet na valse aanklachten of ze werden berecht tijdens rechtszaken die niet voldeden aan de standaarden voor een eerlijk proces.
‘Door het geweld van de veiligheidstroepen werden mensen gedood, willekeurig opgepakt, ontvoerd en naar verluidt verkracht’, zegt Deprose Muchena van Amnesty International. ‘Zelfs kinderen van 11 jaar zijn vastgezet na pietluttige aanklachten.’
Internet plat
Op 15 januari werd het internet platgelegd, waardoor in het hele land geen informatie kon worden verspreid. Sindsdien is er sporadisch internettoegang, wat voor problemen zorgt voor mensen die ervan afhankelijk zijn om geld over te maken en om boodschappen te betalen. Er is een groot tekort aan contant geld in Zimbabwe.
Artsen in hun werk belemmerd
Veiligheidstroepen richten zich ook op artsen en belemmeren hen hun werk te doen. Zo kregen drie artsen geen toegang tot een huis van bewaring en een gevangenis waar ze gewonden wilden behandelen. Autoriteiten beschuldigden een medische ngo ervan de protesten te steunen omdat ze gewonden verzorgden.
Amnesty’s oproep
De Zimbabwaanse autoriteiten moeten onmiddellijk ophouden met het bedreigen van leiders van maatschappelijke organisaties, activisten, oppositieleiders en de mogelijke organisatoren van de protesten. De autoriteiten moeten eveneens garanderen dat degenen die de mensenrechten schenden, worden berecht. Zimbabwe moet de mensenrechten van iedereen respecteren, ook van politieke tegenstanders, mensenrechtenverdedigers, journalisten en anderen die kritiek uiten op de autoriteiten.
Lees het hele Engelse persbericht van 25 januari 2019.