© Alaa Abd El Fattah

Wereldleiders bij klimaattop in Egypte moeten oproepen tot vrijlating Alaa Abdel Fattah

De Egyptisch-Britse activist Alaa Abdel Fattah is sinds april van dit jaar in hongerstaking in een gevangenis in Egypte. Sinds 6 november drinkt hij ook niet meer. Er zijn grote zorgen over zijn lot.

Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International zegt:

‘De Egyptische autoriteiten zijn wreed en weigeren Alaa vrij te laten of zelfs enige informatie te delen over zijn toestand of locatie met zijn familie. Zijn moeder wacht al drie dagenlang bij de poort van de Wadi al-Natrun-gevangenis in de hoop een brief van hem te ontvangen. Alaa wordt op dit moment incommunicado vastgehouden, nadat de autoriteiten hem de toegang ontzegden tot zijn familie en de buitenwereld. Dit is alarmerend en verhoogt de kans op gedwongen verdwijning, en ook marteling en mishandeling.

‘Alaa is een gewetensgevangene die nooit gevangengezet had moeten worden. Hij loopt nu groot risico in de gevangenis te overlijden terwijl zijn familie in angst op nieuws over hem wacht. Nu de ogen van wereld zijn gericht op het prachtige resort Sharm al-Sheikh tijdens de COP27 klimaattop, laat de situatie van Alaa en zijn familie de gruwelijke werkelijkeheid van de mensenrechtenschendingen in Egypte zien en het totale disrespect van de autoriteiten voor mensenlevens en hun verplichtingen onder internationale wetgeving.

‘De wereldleiders en delegaties die Egypte bezoeken voor de COP27 moeten alles in hun macht doen om de autoriteiten onder druk te zetten om Alaa vrij te laten, en zich openlijk uitspreken dat ze niets anders dan dat verwachten. De Egyptische autoriteiten moeten ervoor zorgen dat hij de medische zorg ontvangt die hij nodig heeft, bij een medische faciliteit van zijn families keuze, en in het bijzijn van zijn familie en geliefden. De internationale gemeenschap kan niet doorgaan met dit passief toekijken terwijl Alaa risico loopt gemarteld te worden en zelfs te sterven. Dit zou ernstige schade toebrengen aan de reputatie en laten zien wat het betekent om mensenrechten niet als middelpunt van diplomatie te zetten.’

Achtergrond

Alaa Abdel Fattah, die het grootste deel van de afgelopen negen jaar onwettig in gevangenschap doorbracht, werd voor het laatst gearresteerd in september 2019. In december 2021 kreeg hij het Britse staatsburgerschap. Sindsdien wordt hem de toegang tot consulaire hulp ontzegt.

Op 20 december 2021 werden Alaa, mensenrechtenadvocaat Mohamed Baker en blogger Mohamed Radwan “Oxygen” veroordeeld op basis van valse aanklachten tot tussen de vier en vijf jaar gevangenisstraf. Ze hadden oneerlijke rechtszaken gehad voor hun activisme en mensenrechtenwerk.

Ze zijn alledrie gewetensgevangenen, en waren slechts doelwit vanwege hun vreedzame activisme. Zij zijn slechts enkelen van de duizenden mensen die in Egypte willekeurig zijn vastgezet vanwege politieke redenen.

Amnesty International rapporteert al lang over zorgen omtrent de ontzegging van goede medische hulp in gevangenissen en de bemoeienis van cipiers en mensen van de veiligheidstroepen bij hun medische onderzoekingen en verzorging. Soms worden onderzoeken vertraagd of weigeren ze ernstig zieke mensen zelfs naar een ziekenhuis over te brengen. Ook uitte Amnesty International eerder al zorgen over de onafhankelijkheid van medisch personeel in Egyptische gevangenissen. Dat personeel moet verantwoording afleggen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarom zijn er gegoede gronden om aan te nemen dat beslissingen over de gezondheid van Alaa Abdel Fattah niet gemaakt zullen worden door onafhankelijke medische professionals in overeenkomst met medische ethiek en vrij van dwang of tussenkomst van de autoriteiten.

Meer over dit onderwerp