Weinig hoop op verandering door voortdurende onderdrukking in Bahrein
Vier jaar na de grote opstanden in het koninkrijk Bahrein maakt de overheid zich nog steeds schuldig aan marteling, willekeurige arrestaties en buitensporig geweld tegen vreedzame activisten en overheidscritici. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van Amnesty International.
Het rapport Behind the Rhetoric: Human rights abuses in Bahrain continue unabated laat zien dat de autoriteiten er niet in zijn geslaagd om cruciale hervormingen in te voeren en een einde te maken aan onderdrukking. Dit ondanks herhaalde verzekeringen aan hun westerse vrienden dat ze de mensenrechten hoog in het vaandel hebben. Het rapport verschijnt in de aanloop naar de Formule 1 Grandprix die dit weekeinde in Bahrein wordt gehouden. Nu de blik van de wereld op deze autoraces is gericht, zullen weinig mensen zich realiseren dat het beeld dat de Bahreinse overheid de internationale gemeenschap voorschotelt – dat van een progressief land dat belang hecht aan mensenrechten – niet overeenkomt met de werkelijkheid.
Harde aanpak activisten
Al bijna twee jaar zijn alle openbare demonstraties in de hoofdstad Manama verboden. Protesten die buiten Manama plaatsvinden, worden door de veiligheidsdiensten met gebruik van traangas en hagel onderdrukt. Dit heeft doden en gewonden tot gevolg gehad.
Een 17-jarige jongen vertelde Amnesty hoe hij bij een demonstratie in december 2014 door een traangasbus in zijn gezicht werd geraakt. Zij kaak was gebroken en hij had een diepe vleeswond. De agent die hem arresteerde, zette zijn voet op zijn hoofd en zei: ‘Ik maak je vandaag dood’. De agenten die de jongen naar het ziekenhuis brachten, maakten hem belachelijk en lieten hem een half uur lang schreeuwen van pijn, waarna de jongen flauwviel. Hij werd later zonder aanklacht vrijgelaten, maar bij een andere politieaanval weer opgepakt.
Activisten en politieke leiders worden vaak aangeklaagd op basis van veiligheidszaken, zoals ‘het oproepen van haat’ of ‘het dreigen de overheid omver te werpen’. Andere veel voorkomende aanklachten zijn het niet respecteren van de autoriteiten, overheden, vlaggen en symbolen. De prominente activisten Nabeel Rajab en Zainab al-Khawaja werden onlangs opgepakt vanwege berichten op Twitter.
Marteling
Mensen die in afwachting van hun rechtszaak vastzitten, worden stelselmatig gemarteld, vaak om ‘bekentenissen’ af te dwingen. om ‘bekentenissen’ af te dwingen. In het rapport staan tientallen verhalen van gevangenen die werden geslagen, niet genoeg slaap of eten kregen, met sigaretten werden gebrand, werden aangerand en verkracht, en elektrische schokken kregen toegediend.
Deze wijdverspreide gevallen van marteling en geweld tonen hoe weinig er sinds 2011 is veranderd. Amnesty International roept de internationale gemeenschap – met name het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de EU – op er bij Bahrein op aan te dringen de mensenrechtensituatie te verbeteren.