‘War on drugs’ in Bangladesh eist honderden levens
In Bangladesh valt er elke dag gemiddeld meer dan één dode in de ‘war on drugs’. In 2018 zijn 466 mensen vermoedelijk buitengerechtelijk geëxecuteerd. Dat is drie keer meer dan in 2017 en het hoogste aantal in decennia. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International.
De anti-drugsoperaties van de politie en het Rapid Action Battalion (RAB) richten zich vooral op arme buurten. Bij de minste verdenking van drugsmisbruik loopt iemand al een groot risico gedood te worden. Vaak laten de autoriteiten een ‘drugsverdachte’ gedwongen verdwijnen, zonder arrestatie of proces, om hem of haar vervolgens te vermoorden.
Dodelijkste anti-drugsoperatie
In mei 2018 kondigde de premier Sjeikh Hasina aan de ‘dreiging van drugs’ hard aan te zullen pakken. Het is niet de eerste keer dat er grootschalige anti-drugsoperaties plaatsvinden, maar deze behoren mogelijk wel tot de dodelijkste. Alleen al in de eerste tien dagen van deze operatie vielen er naar verluidt 52 dodelijke slachtoffers.
In 2018 werden zo’n 466 mensen vermoedelijk buitengerechtelijk geëxecuteerd. Dat is drie keer zo veel als in 2017. In het eerst halfjaar van 2019 verloren 204 mensen hun leven.
Valse verklaringen
De politie dwingt mensen om valse getuigenverklaringen af te leggen. Daarin moeten ze de versie van de politie overnemen dat de doden vielen in wapengevechten of in een kruisvuur. Regelmatig beweren de autoriteiten dat het slachtoffer als eerste had geschoten, waardoor de politie wel dodelijk geweld ‘moest’ toepassen.
Amnesty’s oproep
Amnesty roept de autoriteiten van Bangladesh op onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de buitengerechtelijke executies en andere mensenrechtenschendingen in het kader van de anti-drugsoperaties van de politie en het RAB.