Chelsea Manning. Privéfoto

VS: klokkenluider Chelsea Manning eindelijk uit de gevangenis

Chelsea Manning is op 17 mei 2017 eindelijk vrijgelaten. In 2013 werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar voor het doorspelen van geheime regeringsdocumenten aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Als een van zijn laatste regeringsdaden verleende ex-president Obama haar gratie. Inclusief voorarrest heeft Manning in totaal zeven jaar vastgezeten. Manning onthulde via WikiLeaks informatie over onder meer oorlogsmisdaden die begaan zouden zijn door het Amerikaanse leger. Amnesty wil dat dat onderzocht wordt, en pleit ook voor de bescherming van klokkenluiders.

Mensenrechtenverdediger

Amnesty International beschouwt Manning als een mensenrechtenverdediger en heeft sinds 2013 campagne voor haar gevoerd. Tijdens de Schrijfmarathon in december 2014 werden 17 duizend kaartjes en brieven voor haar geschreven.

‘De behandeling die Chelsea ten deel is gevallen, is extra pijnlijk als je bedenkt dat niemand verantwoording heeft moeten afleggen over de mogelijke misdaden die zij aan het licht heeft gebracht,’ zegt Margaret Huang, directeur van Amnesty International USA. De straf van 35 jaar die Manning kreeg, was veel langer dan de straffen die militair personeel krijgt voor moord, verkrachting en oorlogsmisdaden.

Vernederende behandeling

Gedurende haar voorarrest, dat drie jaar duurde, heeft Manning elf maanden lang vastgezeten in omstandigheden die de VN-rapporteur voor marteling omschreef als wreed, onmenselijk en vernederend. Manning zat in eenzame opsluiting als straf voor een zelfmoordpoging en kreeg als transgender niet de juiste zorg.

In een brief aan Amnesty schreef Manning: ‘Ik steun het werk dat jullie doen: het beschermen van mensen wanneer gerechtigheid, vrijheid, de waarheid en de menselijke waardigheid in het geding zijn. Het lijkt me dat transparantie van de overheid essentieel is voor de bescherming van de vrijheid en waardigheid van iedereen.’