Donald Trump
© Darcy Padilla/AgenceVU/HH

VS: Besluit Facebook om Trump van platforms te verbannen, is geen oplossing tegen haatzaaien en geweld

De Oversight Board (toezichtsraad) van Facebook oordeelde gisteren dat het terecht was dat het account van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump van Facebook en Instagram werd geweerd. Dit besluit biedt volgens Amnesty International geen fundamentele oplossing tegen haatzaaien op het platform.

Donald Trumps account werd in januari opgeschort vanwege het aanzetten tot geweld. De raad stelt ook dat Facebook de straf opnieuw moet beoordelen omdat de schorsing ‘voor onbepaalde tijd’ was opgelegd.

‘Donald Trump moedigde zijn aanhangers op sociale media herhaaldelijk aan tot geweld en ongeregeldheden’, zegt Michael Kleinman van het Silicon Valley Initiative van Amnesty International USA. ‘Dit had invloed op journalisten, activisten, geloofsgemeenschappen en anderen. Hoewel de Oversight Board het besluit van Facebook van 7 januari 2021 bekrachtigde om Trump van Facebook en Instagram te verbannen, had het wel kritiek op het feit dat de schorsing voor ‘onbepaalde tijd’ is.

Geen oplossing tegen haat en geweld

Cruciaal is dat het besluit geen fundamentele oplossing is voor de problemen die Facebook heeft met de afhandeling van hatelijke en gewelddadige uitlatingen op hun platform. De beslissingen van de Oversight Board zijn alleen van toepassing op specifieke gevallen. Hoewel het aanbevelingen kan doen, mist de raad de macht om de benadering van Facebook van dergelijke inhoud te veranderen.

Facebook en andere social mediabedrijven hebben een enorme macht om te beslissen wat wel en niet op hun platforms kan worden gezegd. Ze hebben de verantwoordelijkheid om mensen te beschermen tegen inhoud die aanzet tot geweld of haat. Toch kan het op surveillance gebaseerde bedrijfsmodel van Facebook de verspreiding van haatdragende en gewelddadige uitlatingen stimuleren. De toezichtsraad heeft geen zeggenschap over hoe de algoritmen van Facebook werken om bepaalde inhoud of advertenties meer of minder voorrang te geven. De beslissing van vandaag verandert niets aan dat feit.

‘We zijn allang voorbij het punt waarop we erop kunnen vertrouwen dat Facebook of andere social media-platforms zichzelf controleren’, zegt Kleinman. ‘Dringende overheidsregulering is nodig om onberekenbare algoritmen aan te pakken en ook een bedrijfsmodel dat is gebaseerd op surveillance en profilering.’

Achtergrond

Pro-Trump-demonstranten drongen op 6 januari het Capitool binnen. In het Amerikaanse parlementsgebouw was op dat moment een zitting gaande om de verkiezingsuitslag te bekrachtigen. Na de bestorming van het Capitool kondigde Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, aan dat Donald Trump voor ‘onbepaalde tijd’ zou worden geblokkeerd op zowel Facebook als Instagram vanwege het overtreden van de regels. Trump zou het platform gebruiken om mensen aan te zetten tot een ‘gewelddadige opstand tegen een democratisch gekozen regering’. De zaak werd vervolgens ter beoordeling aan de Oversight Board voorgelegd.

Meer over dit onderwerp