Voormalige Yezidi-kindsoldaten vertellen hun verhaal in openhartige video

Voormalige Yezidi-kindsoldaten vertellen hun verhaal in openhartige video

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen het Gebruik van Kindsoldaten op 12 februari lanceert Amnesty International de video Captives on the Frontlines: Yezidi former child soldiers who survived ISIS.

De video vertelt het verhaal van de Yezidi Vian en Barzan, twee jongemannen die in 2014 als jongens werden ontvoerd door Islamitische Staat (IS). Ze werden door IS geïndoctrineerd en gedwongen mee te vechten. Beiden wisten te ontsnappen en wonen nu in het noorden van Irak waar de 12 minuten durende video in samenwerking met Fat Rat Films werd opgenomen.

Blootgesteld aan wreedheden

In juli 2020 publiceerde Amnesty het rapport Legacy of Terror: The Plight of Yezidi Child Survivors of ISIS. Daaruit blijkt dat door IS ontvoerde Yezidi-kinderen zijn gemarteld, verkracht, gedwongen werden om te vechten, en talloze andere gruwelijke mensenrechtenschendingen meemaakten. Vian en Barzan praten daar in de video openlijk over, iets wat voormalige kindsoldaten zelden doen aangezien ze zowel slachtoffer als dader zijn. Voormalige kindsoldaten worden vaak gestigmatiseerd, waardoor hun schrijnende ervaringen onbelicht blijven.

Amnesty’s oproep

Veel van deze inmiddels jongemannen kampen nog steeds met ernstige lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Ze kregen niet de fysieke en geestelijke zorg die ze nodig hadden. De Iraakse autoriteiten, hun internationale partners en de Verenigde Naties moeten ervoor zorgen dat voormalige Yezidi-kindsoldaten volledige toegang hebben tot de herstelbetalingen en de bijstand waarop zij recht hebben op grond van de Iraakse Yazidi Survivors Law (2021).

Ze moeten ook samenwerken om een ​​Nationaal Actieplan op te stellen dat verplicht dat alle huidige en voormalige kindsoldaten in Irak, inclusief Yezidi-jongens en jongemannen, door de samenleving worden opgenomen en gespecialiseerde en langdurige ondersteuning krijgen. Yezidi-jongens voelen zich na terugkeer vaak geïsoleerd omdat hun families het moeilijk vinden om te gaan met hun ervaringen tijdens gevangenschap. Ze zijn vaak door IS blootgesteld aan intensieve propaganda, indoctrinatie en militaire training, met als doel hen hun oude identiteit, taal en naam te doen vergeten.

Achtergrond

Tussen 2014 en 2017 pleegde IS oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en wat de VN omschrijft als genocide tegen de Yezidi-gemeenschap in Irak. Veel leden van de Yezidi-minderheidsgroep werden door leden van IS ontvoerd, verkracht en vermoord.

In november 2021 verwelkomde Amnesty nieuwe regels die door het Iraakse parlement waren aangenomen om de Yazidi Survivors Law uit te voeren, maar waarschuwde dat er meer nodig is om de overlevenden van door IS gepleegde wreedheden te helpen.