Vijf actiepunten om gruwelijk politiek spel aan de Pools-Belarussische grens te stoppen
Belarus heeft de afgelopen dagen zo’n duizend vluchtelingen en migranten, onder wie ook baby’s en kinderen, naar de Poolse grens gestuurd. Ook zijn er kleinere groepen naar de grens van Litouwen en Letland gestuurd. De Poolse autoriteiten sturen hen op gewelddadige wijze terug. De gestrande mensen bevinden zich nu in een niemandsland in een uitgestrekt woud waar wilde dieren leven, zonder eten, drinken of onderdak. Meerder mensen zijn al omgekomen door de vrieskou en uitputting. Nu de nachten nog kouder worden, is er een groot risico dat meer mensen zullen sterven.
Hieronder lees je onze vijf actiepunten voor Belarus, Polen en de Europese Unie om per direct dit gruwelijke politieke spel te staken.
- Belarus moet stoppen met het wegsturen van migranten en vluchtelingen. In plaats daarvan moet Belarus hen menswaardig opvangen en toegang geven tot een individuele en eerlijke asielprocedure.
- Belarus moet onafhankelijk toezicht door media en mensenrechtenorganisaties mogelijk maken door hen toegang te verlenen tot de grensgebieden en toe te staan dat zij contact leggen met de gestrande mensen.
- Polen, Letland en Litouwen moeten de noodtoestand opheffen. Doordat deze landen de noodtoestand hebben afgekondigd, kunnen journalisten en ngo’s het gebied niet in. Het afkondigen van de noodtoestand is een buitensporige maatregel. De situatie aan de grenzen voldoet niet aan de voorwaarden van een noodtoestand zoals het internationale recht voorschrijft.
- Polen moet direct stoppen met het (op gewelddadige wijze) terugsturen van mensen naar Belarus. Deze ‘pushbacks’ zijn verboden volgens het internationale recht. Mensen moeten een verzoek om internationale bescherming kunnen doen en dit moet individueel, eerlijk en zorgvuldig beoordeeld worden.
- De Europese Commissie (EC) moet de betrokken landen oproepen deze mensen humaan op te vangen en toegang te bieden tot een individuele en eerlijke asielprocedure. Verder moet de EC er bij deze landen op aandringen dat de noodsituaties worden opgeheven, evenals de wetten die pushbacks zouden legaliseren, en dat onafhankelijke rapporteurs worden toegelaten. Ook moet de EC zich meer inzetten voor een eerlijke herverdeling van migranten en vluchtelingen over de lidstaten.