Tran Huynh Duy Thuc
© Private

Vietnam: ondernemer en activist Tran Huynh Duy Thuc eindelijk vrij

Op 20 september is Tran Huynh Duy Thuc vrijgekomen. De ondernemer en activist werd in 2009 opgepakt omdat hij blogs schreef over politieke en economische kwesties in Vietnam.

Thuc was oprichter en algemeen directeur van twee IT-bedrijven. Samen met een andere prominente activist en oude vriend, Le Thang Long, richtte Thuc de ‘Chan onderzoeksgroep’ op, die zich richtte op sociaal-politieke analyse.

Kritische blogs

Onder de naam Tran Dong Chan publiceerde Thuc blogs over verschillende politieke en economische kwesties. Hij was daarin kritisch over machtige individuen en partijen. Samen met Le Thang Long en Le Cong Dinh schreef Thuc ‘Het pad van Vietnam’, een beoordeling van de huidige situatie in Vietnam.

Valse beschuldigingen

Thuc werd op 24 mei 2009 gearresteerd, Le Thang Long en Le Cong Dinh kort daarna. Hij werd eerst beschuldigd van ‘diefstal van telefoonlijnen’ voordat hij werd vervolgd voor ‘het voeren van propaganda tegen de staat’. Later werd hij beschuldigd van ‘poging tot omverwerping van het volksbestuur’.

Gedwongen tot bekentenis

Een van de tv-kanalen van de regering zond in augustus 2009 een video uit waarin Thuc schuld bekende en om genade vroeg. Hij verklaarde later dat hij tijdens zijn gevangenschap was gemarteld en tot een valse bekentenis was gedwongen.

Thuc werd in 2010 veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf en 5 jaar huisarrest na zijn vrijlating. Volgens ooggetuigen overlegden de rechters slechts 15 minuten voordat ze met hun oordeel kwamen. Het voorlezen daarvan kostte 45 minuten, wat doet vermoeden dat de veroordeling al voor aanvang van de rechtszaak klaarlag.

Amnesty’s oproep

Thuc is weliswaar uit de gevangenis, maar heeft nog steeds te maken met beperkingen omdat hij nog 5 jaar onder toezicht staat. Daarom dringt Amnesty er bij de Vietnamese regering op aan om Thuc volledig vrij te laten. De Vietnamese regering moet onmiddellijk een einde maken aan de proeftijd van Thuc. Ook moet zij alle anderen vrijlaten die alleen maar gevangen zitten omdat ze hun vrijheid van meningsuiting uitoefenden.

Lees hier meer over ons werk in Vietnam.

Meer over dit onderwerp