In Singapore wordt de doodstraf voltrokken door middel van ophanging.
© Orla 2011/Shutterstock.com

Vier mannen opgehangen in India voor verkrachting

In India zijn vandaag vier mannen geëxecuteerd. De mannen waren veroordeeld voor de groepsverkrachting en moord van een 23-jarige vrouw in 2012. De zaak leidde nationaal en internationaal tot grote ophef vanwege de gruwelijke details.

Op 16 december 2012 werd ‘Nirbhaya’ (volgens de Indiase wet mag de pers de naam van een slachtoffer van verkrachting niet publiceren) in een rijdende bus door meerdere mannen gemarteld en verkracht. De jonge vrouw overleed later aan interne verwondingen. De zaak leidde tot veel ophef en grote demonstraties tegen de ondergeschikte positie van vrouwen in India. Naar aanleiding van deze massale roep om betere bescherming van vrouwen, voerde de Indiase regering een strengere anti-verkrachtingswet in.

De doodstraf maakt geen einde aan geweld tegen vrouwen

Sinds augustus 2015 waren er geen executies meer uitgevoerd in India. De doodstraf is geen oplossing voor geweld tegen vrouwen. Er zijn lange termijnoplossingen nodig zoals het voorkomen van geweld en de bescherming van vrouwen. Amnesty International is altijd en overal tegen de doodstraf. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat de doodstraf een afschrikwekkende werking heeft op misdaad. India maakt deel uit van een minderheid van landen die de doodstraf nog opleggen en uitvoeren. Meer dan tweederde van de landen in de wereld (140) heeft de doodstraf in de wet of praktijk afgeschaft.

Schaf de doodstraf af

Amnesty International roept de autoriteiten van India op een moratorium op de doodstraf in te stellen en alle bestaande doodvonnissen in te trekken. En de doodstraf uiteindelijk af te schaffen.

Meer over dit onderwerp