Video toont humanitaire crisis in belegerde Syrische stad
Al meer dan drie jaar lang leven de burgers van Daraya onder belegering van de Syrische regeringstroepen. De stad is hierdoor van de buitenwereld afgesloten en sinds november 2012 mogen humanitaire hulporganisaties de stad niet in. De vier- tot achtduizend burgers die nog in de stad wonen, lijden onder ernstige voedsel- en medicijnentekorten. Ook is er geen elektriciteit.
De video is gemaakt door burgers in Daraya tussen 2014 en eind februari 2016, voordat het gedeeltelijk staakt-het-vuren op 26 februari inging. De beelden tonen de constante angst waaronder burgers in de belegerde stad gebukt gaan. Sinds 26 februari zijn er geen vaatbommen meer op Daraya gegooid, maar waren er wel aanvallen met andere wapens en humanitaire hulp komt er nog steeds niet in.
Het is absoluut schandalig, maar niet verrassend, dat de Syrische regering doorgaat met het bombarderen en uithongeren van haar eigen burgers. Het is onacceptabel dat de Verenigde Naties en andere invloedrijke leden van de internationale gemeenschap niet meer doen om de kritieke situatie in Daraya en andere belegerde gebieden te doorbreken.
Onnauwkeurige vaatbommen
Een vaatbom is een olievat, brandstoftank of gascilinder gevuld met explosieven, brandstof en stukken metaal. Regeringstroepen gooien deze uit helikopters en vliegtuigen. Vaatbommen zijn per definitie onnauwkeurig en mogen nooit gebruikt worden in de buurt van burgers.
Volgens de lokale autoriteiten zouden er tussen januari 2014 een 26 februari 2016 ongeveer 6.800 vaatbommen op de stad Daraya zijn gegooid. Ten minste 42 burgers, onder wie zeventien kinderen, zijn gedood door deze ongeleide explosieven. Volgens lokale activisten raakten ongeveer 1200 burgers gewond.
Medische tekort
Medisch personeel heeft veel te weinig middelen om de humanitaire crisis in het gebied het hoofd te bieden. Bovendien is het veldhospitaal in de stad al vijftien keer door regeringstroepen aangevallen.
De Medische Dienst van Daraya stuurde Amnesty een lijst van meer dan honderd medicijnen en andere benodigdheden die hard nodig zijn. Op de lijst staan: antibiotica, pijnstillers en verdovingsmiddelen, ontsmettingsmiddelen, dialyse-machines, CT-scanners, ziekenhuisbedden en wiegjes.
Amnesty’s oproep
Zolang de bewoners van Daraya geen hulp van buiten krijgen, blijft de humanitaire crisis in de stad verergeren. De Syrische regering moet onmiddellijk humanitaire hulp in Daraya toelaten, zoals internationaal humanitair recht en bindende resoluties van de VN-Veiligheidsraad dat voorschrijven.
Bovendien is het cruciaal dat de internationale gemeenschap er tijdens de vredesbesprekingen in Genève voor zorgt dat Daraya en andere belegerde gebieden bereikbaar worden voor hulporganisaties. Amnesty roept met name de Internationale Syrië Support Groep en VN-instanties, in het bijzonder het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) op zich hiervoor in te zetten.