Demonstranten met foto's van verdwenen Oeigoeren. In China zitten circa 1 miljoen Turkstalige moslims opgesloten in 'heropvoedingskampen'.
© Getty Images

VN moet druk op China opvoeren vanwege massale detentie Oeigoeren

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties moet een resolutie aannemen waardoor er een onderzoek gestart kan worden naar de massale gevangenzetting van 1 miljoen Turkstalige moslims in China.

Dat zeggen Amnesty International, Human Rights Watch, de International Service for Human Rights en het World Uyghur Congress in een gezamenlijke verklaring. In de Chinese regio Xinjiang hebben de autoriteiten circa 1 miljoen Oeigoeren en andere Turkstalige moslims opgesloten in kampen voor “politieke opvoeding” omdat ze niet loyaal zouden zijn aan de Chinese staat en de Communistische Partij.

In de kampen worden de gevangenen onderworpen aan politieke indoctrinatie en het afzweren van hun geloof. Ze worden slecht behandeld en in sommige gevallen gemarteld.

‘Centra voor beroepsopleidingen’

Talloze deskundigen van de VN, verdragsorganisaties en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties hebben ernstige zorgen geuit over de situatie in Xinjiang en om onbeperkte toegang tot het gebied gevraagd. China heeft geen gehoor gegeven aan die oproepen.

In december en januari mochten enkele journalisten en diplomaten een kijkje nemen in wat China betitelt als “centra voor beroepsopleidingen”. Na afloop van die bezoeken meldden Chinese staatsmedia dat de bezoekers de omstandigheden in de kampen “indrukwekkend” vonden en dat de gevangenen “het er naar hun zin hadden”.

Ernstige mensenrechtenschendingen

 Tijdens de volgende sessie van de Mensenrechtenraad, van 25  februari tot 22 maart, worden de resultaten besproken van de universal periodic review (periodiek “mensenrechtenexamen”) over China, die vorig jaar november plaatsvond. Bij die gelegenheid ontkenden de Chinezen de beschuldigingen van ernstige mensenrechtenschendingen in Xinjiang.

Internationale onderzoekscommissie

‘China heeft in het afgelopen jaar diverse mogelijkheden gehad om zich te verantwoorden voor de afschuwelijke situatie in Xinjiang, maar iedere keer kwam het met weinig geloofwaardige verklaringen,’ zegt Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘China zou moeten erkennen dat alleen een internationale onderzoekscommissie feiten van verzinsels kan scheiden en duidelijkheid over de situatie kan verschaffen.’

 

 

Meer over dit onderwerp