Ahmed Mansoor is in de Verenigde Emirtaen tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeel nadat hij vreedzame berichten plaatste op sociale media
© Martin Ennals Foundation

Verenigde Arabische Emiraten: internationale gemeenschap moet druk opvoeren voor vrijlating activist Mansoor

In reactie op de resolutie van het Europees Parlement waarin de intimidatie, vervolging en detentie van mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor wordt veroordeeld, reageert Lynn Maalouf, directeur onderzoek Midden-Oosten bij Amnesty International:

‘Het Europese Parlement geeft een sterke boodschap mee die de internationale gemeenschap moet stimuleren om de autoriteiten van Verenigde Arabische Emiraten (VAE) onder druk te zetten om mensenrechtenactivist Ahmed Mansoor en andere gewetensgevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ahmed Mansoor is volkomen ten onrechte vervolgd omdat hij gebruik heeft gemaakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Daarnaast is zijn onwettige detentie een huiveringwekkende waarschuwing over de zeer slechte mensenrechtensituatie in de VAE.’ Op 29 mei 2018 werd Mansoor tot tien jaar cel veroordeeld.

Al-Sadr-gevangenis

‘We zijn vooral bezorgd over de weigering van de VAE om details over zijn zaak openbaar te maken. Pas nu weten we dat Ahmed Mansoor in beroep is gegaan op zijn onwettige veroordeling voor het posten van berichten op sociale media. Naar verluidt wordt Mansoor vastgehouden in de al-Sadr-gevangenis in Abu Dhabi. De autoriteiten moeten zorgen voor transparantie over zijn beroep en over zijn verblijfplaats,’ zegt Maalouf.

In afwachting van de vrijlating van Mansoor moeten de autoriteiten van de VAE ervoor zorgen dat hij niet wordt mishandeld en dat hem onmiddellijk en regelmatig toegang wordt verleend tot een advocaat, familie en dat hij de medische zorg krijgt die hij nodig heeft.

Achtergrond

De mensenrechtenverdediger wordt sinds 20 maart 2017 gevangengehouden, de meeste tijd in eenzame opsluiting. Zijn familie heeft hem slechts twee keer mogen bezoeken. Al eerder werd hij veroordeeld, in 2011. Hij kreeg toen drie jaar celstraf vanwege onder meer het ‘beledigen van de leiders van de VAE in toespraken en openbare colleges’. Mansoor hoefde toen niet de gevangenis in, omdat hij pardon kreeg.